Претрага
[rstr_selector]

Velimir Ilić: Davanje imena ulici po vlasniku nemačke fabrike je skandal

Povodom predloga da ulica u Industrijskoj zoni Preljina dobije ime po vlasniku nemačke kompanije koja će ovde graditi svoju fabriku, javnosti se saopštenjem obratio Velimir Ilić, predsednik Nove Srbije. Saopštenje prenosimo u celini.

„Najenergičnije osuđujem donošenje odluke o davanju imena buduće ulice u još uvek neizgrađenoj Industrijskoj zoni u Preljini, po imenu vlasnika Nemačkog koncerna Forverk, Petera Kelena.

Skandalozno je dati naziv ulice po čoveku koji ničim nije zadužio naš grad, po čoveku čija noga nikada nije kročila u Čačak i koji, verovatno, ne ume ni da pronađe Čačak na geografskoj mapi. Ovakav potez čačanskih vlastodržaca predstavlja najveću moguću bruku i sramotu koja je zadesila Čačak u novijoj istoriji. Naime, u civilizovanom svetu je nepojmljivo dodeljivati nazive ulica živim ljudima, već se takva počast ukazuje isključivo licima od čije smrti protekne najmanje deset godina, kako bi istoričari mogli da daju realan sud o pokojniku. Međutim, u režiji čačanskih naprednjaka je sve moguće, pa i ovakve katastrofalne stvari.

,,Odluka je nezakonita i štetna po interese grada”

Podsećam javnost da je sedište nemačke firme Forverk za Srbiju na Novom Beogradu, a ne u Čačku, te da je na prošloj sednici Skupštine Grada Čačka izglasana jedna krajnje nezakonita i po interese našeg grada štetna odluka, da se navedenoj nemačkoj kompaniji u vlasništvo pokloni zemljište vredno nekoliko miliona eura, sa kompletnom infrastrukturom i priključcima, koje će Čačani – poreski obveznici – morati da debelo plate. Pored toga, Forverku će, u skladu sa naopakom Dinkićevom koncepcijom, a koju svesrdno primenjuju naprednjaci, biti dodeljene i bezpovratne subvencije od astronomskih 10.000 eura po radnom mestu. Iskustvo sa ovakvim investitorima nas uči oprezu, jer se najveći deo njih, nakon što istekne obavezni ugovorni period, povlači iz Srbije, seleći svoje proizvodne kapacitete u neke druge države. Dakle, od gospodina Kelena do ovog trenutka imamo samo tzv. Pismo o namerama, u kome on obećava zapošljavanje izvesnog broja radnika, sa zaradama tek nešto većim od republičkog proseka, ako je verovati zvaničnoj državnoj politici Srbije.

Ovom prilikom želim da javnost upoznam da predstavnici Nove Srbije u Komisiji za davanje imena ulicama nisu imali mandat stranačkih organa da glasaju za ovakvu nakaradnu odluku, mada je i odlučivanje na samoj sednici bilo u paketu, u kome se našao i određeni broj dobrih predloga. Šef Odborničke grupe Nove Srbije u Skupštini Grada, Miloš Marić, će na samoj sednici, kao i ostali odbornici Nove Srbije, glasati protiv predloga odluke da ulica u Preljini dobije naziv po Peteru Kelenu.

,,Ako gradonačelnik ne podnese ostavku pozvaćemo građane na proteste”

Iza ovakvog ponižavanja Čačana stoji lično gradonačelnik Milun Todorović, koji je prethodnih dana vršio intenzivne konsultacije i pritiske na članove Komisije, kako bi se namakla većina za ovakvu odluku. Zbog toga, pozivam gospodina Todorovića da odmah podnese neopozivu ostavku, a ukoliko takav čin izostane, pozvaćemo građane Čačka na potpisivanje peticije i na građanske proteste, kako bi se ovakva odluka stavila van snage,“ kaže se u saopštenju Velimira Ilića, predsednika Nove Srbije.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *