Претрага
[rstr_selector]

Видовдански Сабор у суботу на Руднику

„На овогодишњем 27. Видовданском Сабору учествоваће 12 певачких група које ће оцењивати жири у саставу етномузиколога и првака Београдске опере”

У Дому културе Војислав Илић на Руднику, у суботу 24. јуна биће одржане 27. по реду „Видовданске свечаности”. Ова традиционална манифестација изворног народног певања, која има такмичарски карактер, ове године ће окупити певачке групе из Горњег Милановца, Ивањице, Драгачева, Тополе и Јарменоваца, које ће оцењивати стручни жири. Програм Видовданског Сабора биће употпуњен анегдотама из књиге Драгише Божића „Село се весели”, најавио је Момчило Пауновић, управник Дома културе на Руднику.

– На овогодишњем 27. Видовданском Сабору учествоваће 12 певачких група. Наша група КУД „Видовдан” са Рудника отвориће и затворити овогодишњи Сабор. Од осталих учесника, ту ће бити мушка певачка група „Драгачевски славуји” из Гуче, КУД „Опленац” из Тополе, женска певачка група „Бреза” из Ивањице, мушка певачка група „Синови јавора” из Ивањице, женска певачка група „Распеване домаћице” из Прилика, мушка певачка група „Старо Драгачево” из Гуче, женска певачка група „Старо Драгачево” из Гуче, мушка певачка група „Дучаловци” из Дучаловића, женска певачка група „Беле раде” из Ивањице, мушка певачка група „Горња Атеница” из Јарменоваца и мушка певачка група „Клековачки жубор” Клековица, Ивањица. Ове године имамо репрезентативан жири, који чине председник, Светлана Азањац, етномузиколог из Београда, Ивана Тодоровић, етномузиколог из Горњег Милановца и Драгољуб Бајић, првак Београдске опере. Ову манифестацију ћемо употпунити анегдотама из књиге „Село се весели”, које су биле актуелне још док је на Радио Београду била емитована емисија Село весело, а њен уредник био Драгиша Божић из Мораваца код Љига.

У суботу ће, традиционално, бити додељена и признања појединцима и организацијама који својим радом и стваралаштвом доприносе развоју Рудника.

– Удружење „Рудничани” са Рудника већ 20 година традиционално додељује златне плакете појединцима и организацијама који на било који начин доприносе афирмацији Рудника. Ове године, признања ће добити Драган Арсић, директор Културног центра Горњи Милановац, Невена Чаворовић Вуловић, дизајнер из Културног центра Горњи Милановац и Оливер Стевовић, власник хотела „Краљица” на Руднику.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *