Претрага
[rstr_selector]

Više posla za geronto službu

Po starosnoj strukturi stanovnika, Čačak iz godine u godinu postaje sve “stariji” grad. Do pre sedam godina najstariji stanovnici grada na Moravi, koji žive sami, morali su da mole svoje komšije ili najbliže srodnike da im donesu lekove iz apoteke, namirnice iz prodavnice, da im plate račune…

Njihovu samoću delom su ublažavali TV program i poneki telefonski razgovor. Geronto domaćice bile su samo pojam usluge za koju su čuli da postoji.

Služba “Pomoć u kući za odrasla i stara lica” u okviru čačanskog Centra za socijalni rad, pruža sve ove usluge i ima sve više posla. Tako je prošle godine Geronto služba imala 105 korisnika, o kojima je brinulo 19 zaposlenih. Uskoro će biti raspisan konkurs za geronto domaćice koje će ove godine raditi ovaj posao. Prema rečima Zorana Belčevića, direktora Centra za socijalni rad, interesovanje najstarijih Čačana za ove usluge je sve veće, tako da će verovatno biti primljeno više radnica nego prošle godine.

Za funkcionisanje ove službe Čačak je prošle godine iz budžeta odvojio 7,5 miliona dinara, a prema najnovijim najavama ove godine biće dato milion dinara više.

Koje usluge stariji i nemoćni Čačani dobijaju putem Geronto službe i kako se određuje koliko će platiti za to, objašnjava Zoran Belčević, direktor Centra za socijalni rad:

{soundcloud}https://soundcloud.com/user439006033/zoran-bel-evi{/soundcloud}

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *