[rstr_selector]

Vlast nije dala podršku porodičnoj deklaraciji pokreta Dveri

Povodom neusvajanja porodične deklaracije za koju se zalažu, danas je održana konferencija za novinare čačanskog povereništva pokreta Dveri. Među predlozima koje je vladajuća većina u Čačku odbila je i predlog da se čačanskim trudnicama za vreme bolovanja ne uskraćuje 35 odsto od plate. Šef odborničke grupe Boško Obradović još jednom javnosti je ukazao na dva događaja koji su obeležili proteklu nedelju u ovom gradu.

– U proteklih nekoliko dana Čačak je potreslo niz skandaloznih dešavanja na koje smo morali da reagujemo jer predstavlja neviđenu bruku i sramotu. Skandal prve vrste je odluka vladajuće većine da se prvi počasni građanin grada Čačka imenuje neko iz redova političara, a time i da se oskrnavi ideja dodeljivanja zvanja počasnog građanina i da se napravi razdor među građanima. To što Nova Srbija ima nekakv dug prema Tomislavu Nikoliću koji im je omogućio da ostanu na vlasti posle 16 godina vladavine u Čačku. Tomislav Nikolić ima sve zasluge da u Novoj Srbiji dobije zvanje počasnog građanina, ali on po poreklu, biografiji ii zaslugama ne zaslužuje da bude počasni građanin ovog grada. O njemu vladaju podeljena miišljenja. Druga stvar je pojava koja vređa zdrav razum i koja prevazilazi sve što smo do sada čuli, a to je ova sramna policijska akcija „Grom“ u našem gradu i okrugu. Ne znam kako je PU smela da izađe sa saopštenjem u kome se kaže da su zaplenili svega 30 grama droge i nekoliko komada municije. Ako je ovo borba protiv organizovanog kriminala, onda ne znam šta je…. Ta akcija najavljena je kao organizovana, što znači da je trebalo hapsiti policajce, sudije i političare koji štite propadnike ove organizovane kriminalne grupacije, što se u ovom slučaju nije desilo što ukazuje da su zaštićeni. Niko od policajaca, sudija, političara ili narko-bosova nije uhapšen. Ono što je privedeno predstavlja zaštitu za velike igrače i dolere. Na teritoriji Moravičkog okruga nikakva organizovana borba protiv ovog vida kriminala nije sprovedena već je čačanska Policijska uprava, po ko zna koji put stala u zaštitu kriminalnih aktivnosti. I treći, za nas kao odborničku grupu najdramatičniji skandal koji se desio jeste odbijanje našeg predloga porodične deklaracije sa kojim smo želeli da izađemo na sledeću sednicu Skupštine grada – izjavio je Boško Obradović.

Čačansko Gradsko veće odbilo je predlog porodične deklaracije pokreta Dveri iako su ranije dali zeleno svetlo za njenu izradu. Ali, ono što zabrinjava je stav Komisije koja je odlučivala o sudbini deklaracije. Od pet članova, predstavnika svih političkih opcija, četiri su bile žene, a glasale su protiv deklaracije koja štiti majke, decu i trudnice. Odbornica Ljiljana Ranković bila je deo tima za izradu porodične deklaracije za koju još uvek nisu dobili objašnjenje zašto nije prošla.

– U skladu sa našim osnovnim političkim orijentacijama, a to je porodična politika pokreta Dveri, povereništvo je predložilo porodičnu deklaraciju Skupštini grada Čačka koja je već dva tri puta odbijena. Uviđajući katastrofalno demografsko stanje našeg grada, a to je prema podacima Centra za socijalni rad duboka demografska starost jer je prosečna starost Čačana preko 40 godina, smatrali smo da svaka vlast, pa i ova trenutna u Čačku kao prioritetni cilj svoje politike mora imati porodičnu politiku, a to je u ovom slučaju pospešenje nataliteta i zaštitu i ohrabrenje porodice sa više dece. Naravno ne isključuje pri tom ni porodice sa manjim brojem dece. Smatrali smo da je vrlo važno da pozovemo Vladu Srbije koja već nekoliko godina obećava da će to učiniti, ali to nikako da se kroz budžet realizuje da se svim trudnicama koje odlaze na trudnička bolovanja obezbedi, odnosno ne uskrati 35odsto od plate što se trenutno čini i da ukoliko republička vlaste ne bude mogla ili ne bude htela da realizuje, da apelujemo na gradske vlast i da čačanskim trudnicama nadoknade taj zaista veliki deo od plate. Sledeća naša inicijativa odnosila se na održavanje odnosno pomoć čačanskom porodilištu jer tamo vlada nemaština a čačanska vlast nikada nije imala neku preteranu inicijativu da se time bavi, govorim recimo o onom klasičnom potrošnom materijalu koji je tamo zaista na krajnjem najsiromašnijem nivou. Valjalo bi da se čačanska vlast bez obzira što je to pod republičkom jurizdikcijom ipak na neki način pobrine o svojim porodiljama da one taj period ipak tamo prijatno provedu. Dakle održavanje porodilišta kao i dečija zdravstvena zaštita koja je od ove godine prešla u ruke grada da moraju imati neku vrstu prioriteta dakle podrške sa finansijske strane – smatra Ljiljana Ranković.

Tanja Popović, takođe članica tima za izradu deklaracije, osvrnula se na ostale tačke ovog neusvijenog dokumenta.

– Smatramo da kroz reformu lokalnog poreskog sistema i sistema plaćanja komunalnih usluga olakšice zaslužuju višedetne i prezadužene porodicama, a da kroz lokalni ekonomski razvoj moguće je da se pruži podrška porodičnim firmama i zadrugama, posebno povratku mladih na selo, kao i da se omogući prioritet pri zapošljavanju samohranih roditelja i članova u tzv. samohranim porodicama – socijalno najugroženijim porodicama u kojima nijedan član nije zaposlen. Deklaracijom je predviđeno i sređivanje staza i prelaza za dečja kolica, kao i besplatan parking za porodicu sa bebom ili troje i više dece. Deklaracija je sadržala i izgradnji doma za stare, izradu socijalne karte celokupnog stanovništva… Zapravo, naš dugoročni cilj je povećanje kvaliteta života bračnih parova sa decom i da grad Čačak postane porodični grad – prijatelj beba, dece i porodice, grad u kome će se ugodno osećati sve generacije od deteta u majčinoj utrobi, preko mladih bračnih parova i višedetnih porodica do staračkih domaćinstava – rekla je Tanja Popović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *