Претрага
[rstr_selector]

Vlast u Čačku ignoriše peticiju za park Sonje Savić

Pre gotovo dve godine grupa umetnika pokrenula je inicijativu da ulica, park ili trg u Čačku ponesu ime glumice Sonje Savić koja je rođena u ovom gradu.

Pokretač ideje, akademski slikar Mijalko Đunisijević, tada je izjavio da bi park između autobuske i železničke stanice bio najpogodniji za ovu svrhu, jer u tom slučaju građani ne bi morali da menjaju naziv ulice u ličnim dokumentima.

Inicijativa je pokrenuta u junu 2012, a u novembru iste godine nadležnima je predata peticija koju je na internetu potpisalo 750 ljudi.

Podnosioci peticije tada su predložili da se umesto Sonjine bronzane biste u parku izlije skulptura sa temom „Ona hoda sama kroz grad“ koju bi dobrovoljno izradili slikar Mijalko Đunisijević i vajar Ivan Radović, prema radu pesnika i ilustratora Nikole Šipetića.

Od smrti filmske dive prošlo je više od pet godina, a od pokretanja ideje da joj Čačak oda dužnu počast, više od dve. Međutim, isto toliko traje i ignorisanje gradskih vlasti da se ova ideja uzme u razmatranje.

Kao što smo već izveštavali u programu radio Dženarike, Komisija za određivanje naziva ulica nedavno je zasedala i odredila imena za 56 gradskih saobraćajnica. Samo nekoliko dana kasnije, ista Komisija je po hitnom zahtevu održala još jedan sastanak na kome je odlučeno da ulica Đorđa Tomaševića bude preimenovana u Bulevar Tanaska Rajića. Ni na jednom zasedanju se nije odlučivalo o peticiji Čačana da se napravi omaž Sonji Savić. Nadležne u čačanskoj lokalnoj samoupravi pitali smo šta je tome razlog. Evo šta kaže Vladan Savićević, predsednik Komisije za određivanje naziva ulica:

 

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести