[rstr_selector]

Voda sa javnih česama u Čačku ispravna za piće

Voda sa javnih česama u Čačku, kao i sa ateničkog i trnavskog vrela i vodovoda Bačevci je ispravna za piće, kaže Milka Levajac, načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju u Zavodu za javno zdravlje u Čačku.

Prema njenim rečima, u sistemu redovne kontrole su i javne česme u Specijalnoj bolnici Atomska Banja u Gornjoj Trepči gde je takođe voda ispravna, dok je na osnovu analiza iz ovog meseca utvrđena mikrobiološka neispravnost vode sa četiri javne česme u opštini Gornji Milanovac.

– Kontrolišu se vode sa javnih česama u Mlakovcu, Majdanu, Savincu, Svračkovcima i Grabovici. Na osnovu poslednjih analiza utvrđeno je da su sve ove česme, osim one u Mlakovcu, mikrobiološki neispravne i nisu bezbedne za piće. Neke od tih česama imaju u svom sastavu arsen, u nedozvoljenoj koncentraciji kao prirodno svojstvo, kaže naša sagovornica.

Zavod za javno zdravlje ne kontroliše javne česme na magistrali ka Ovčarsko-kablarskoj klisuri

Javne česme koje se nalaze pored magistrale u Ovčarsko-kablarskoj klisuri već nekoliko godina nisu u sistemu kontrole čačanskog Zavoda za javno zdravlje. Kontrola ispravnosti vode sa ovih česama mogla bi da se vrši na osnovu zahteva Sanitarne inspekcije ili Grada Čačka.

– Postojale su tri česme, ali mislim da je jedna od njih presušila. Mi ne vršimo kontrolu već nekoliko godina jer nisu u našem sistemu. Mislim da njima gazduje naš Grad, i po zahtevu Sanitarne inspekcije ili Grada, mogla bi da se izvrši kontrola vode na tim česmama. Javna česma na Karauli je u vlasništu opštinske uprave Lučani, tako da po njihovom zahtevu može biti vršena redovna kontrola, kaže Milka Levajac.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *