[rstr_selector]

Zbog sušnog perioda kasni setva strnih žita

Zbog sušnog perioda u oktobru i novembru jesenja setva strnih žita kasni gotovo u celoj zemlji, pa je i u Moravičkom okrugu ovaj posao do sada obavljen na veoma malom broju obradivih površina.

Prema rečima Milana Damljanovića, savetodavca za ratarstvo u čačanskoj Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi, u poslednje tri decenije se nije dogodilo da jesenja setva ovoliko kasni.

Setva ozimih kultura moguća tek za nekoliko dana

– Još jednom se pokazalo da se meteorološki uslovi u poslednje vreme značajno menjaju, da je došlo i do pomeranja godišnjih doba za nekih dva meseca. U jesen ulazimo tek u novembru. Ta promena je uticala na to da se mi više ne nalazimo u onom srednjoevropskom meteorološkom pojasu, već da nam zadnjih pet, šest godina klima liči na onu u Makedoniji ili Grčkoj. Sada ulazimo u periode suša, u vrlo nezgodno vreme za našu poljoprivredu kada smo navikli da uglavnom imamo dovoljno padavina da možemo da obradimo zemljište. To je prouzrokovalo takvo stanje da se zemljište jednostavno ne može obraditi i da se ne može izvršiti setva ozimih kultura. Nikada nam se do sada nije dogodilo da uđemo u novembar, a da je posejano svega osam odsto površina pod pšenicom i ozimim ječmom. Što je najgore, to verovatno neće moći da se obavi još nekoliko dana, kaže Damljanović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *