[rstr_selector]

Župan Stracimir dobija spomenik na čačanskom trgu

Na poslednjoj sednici Gradskog veća Čačka usvojena je odluka o izgradnji spomenika županu Stracimiru koji će se nalaziti na gradskom trgu.

Milica Dačić, zamenica gradonačelnika Čačka, kaže da devetočlani Odbor za izgradnju spomenika koji čine istoričari, urbanisti, arhitekte, član gradskog veća i predstavnici Javnog preduzeća „Gradac“, ima zadatak da u narednom periodu sprovede konkurs za izbor idejnog rešenja za izgradnju spomen obeležja osnivaču crkve Bogorodice Gradačke.

– Spomenik će biti postavljen na gradskom trgu, na donjem platou. Naša Uprava za društvene delatnosti je imala zadatak da zatraži od ustanova kulture, Zavoda za zaštitu spomenika Kraljevo, kao i od „Gradca”, stručna mišljenja o lokaciji na kojoj bi spomenik trebalo da bude sagrađen. Svaka od tih ustanova je u roku od 15 dana odgovorila i njihovo mišljenje je da spomenik treba da bude vidljiv i pristupačan, tako da će se nalaziti na trgu. Na taj način ćemo postati još više svesni značaja i uloge koju je župan Stracimir imao u osnivanju našeg grada, ali i izgradnji crkve Bogorodice Gradačke, kaže Milica Dačić.

Čačani učestvuju u kreiranju budžeta Grada

Na sajtu Grada Čačka već izvesno vreme nalazi se anketa namenjena građanima, a prema rečima Milice Dačić, putem ankete Čačani će imati priliku da na određen način učestvuju u kreiranju budžeta Grada.

– Na taj način smo zamolili naše sugrađane da popune upitnik u kome se nalazi 13 oblasti: obrazovanje, zdravstvena zaštita, infrastruktura, sport, društvena briga o deci, saobraćaj, socijalna zaštita, zaštita životne sredine, turizam i poljoprivreda. Naši sugrađani mogu da se izjasne šta smatraju prioritetnim u ovim oblastima i koja je to prioritetna investicija za naš grad. Bilo je predviđeno da anketa bude na sajtu mesec dana, ali to će biti produženo, ona će tu biti do kraja novembra kada bude utvrđena konačna odluka o budžetu, kaže naša sagovornica.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *