1.200 amandmana protiv novog skupštinskog Poslovnika

1.200 amandmana protiv novog skupštinskog Poslovnika

Čačanske Dveri podnele su 409 amandmana, Nova Srbija 500, Grupa građana „Doktor Aleksandar Radojević“ 202 amandmana, a čak 100 amandmana podeli su odbornici vladajuće većine

2

Na Predlog novog poslovnika o radu Skupštine grada Čačka do sada je podneto 1.200 amandmana od čega je stotinak podnela vladajuća većina u gradskom parlamentu. Prema rečima Aleksandra Tanaskovića, šefa Odborničke grupe Dveri, oni su podneli 409 amandmana, Nova Srbija 500, a Grupa građana „Doktor Aleksandar Radojević“ 202 amandmana.

– Naši amandamni se, pre svega, odnose na slobodu pristupa skupštinskim zasedanjima za novinare jer je novim poslovnikom predviđeno da akreditacije za novinare ubuduće zavise od dobre volje predsednika Skupštine. Zatim, pokušavamo da ograničimo voluntarizam predsedavajućeg, da uvedemo jasno pravno tumačenje anketnog odbora, replike i slično. Amandmani su danas odbacivani uz pozivanje na pogrešne članove zakona, čas ovog, čas onog, tako da smo dovedeni do jednog potpunog besmisla. Na sastanku Saveta za statut danas su brutalno prekršena sva pravila, kaže Tanasković.

„U Čačak će biti uvedeni mrak i diktatura“

Šef Odborničke grupe Dveri u Skupštini Čačka kaže da je na danas održanoj sednici Saveta za statut sprovedeno pravno nasilje većine nad manjinom odbacivanjem amandmana bez zakonskih obrazloženja. On Predlog novog poslovnika naziva katastrofalnim i dodaje da vlast u Čačku ukida slobodu i demokratiju.

– Predloženi poslovnik ukinuće sva prava i slobode u radu i time će u Čačak biti uvedeni totalni mrak i diktatura, rekao je Aleksandar Tanasković.