Претрага
[rstr_selector]

Do 1. maja besplatno markiranje ogrevnog i tehničkog drveta

Na području Šumske uprave Čačak godišnje se poseče 11.000 kubika drvne mase namenjene ogrevu i tehničkoj obradi. Prema rečima Dragana Beloševića, šefa čačanske Šumske uprave, cena obeležavanja drveta za seču razlikuje se u privatnim i državnim šumama, ali je do 1. maja izlazak šumara besplatan.

– Vlasnici privatnih šuma obavezni su da podnesu zahtev za doznaku i naša stručna služba zatim izlazi na teren. Podrazumeva se, naravno, da će doznaka biti izvršena prema stanju šume na terenu. Za svako drvo posečeno po doznaci plaća se taksa u visini od 150 dinara po kubiku i to odlazi u republički budžet, dok je sama doznaka do maja besplatna. Mi pokrivamo područje od 9.000 hektara državnih i vršimo stručne usluge za privatne šume, a broj šumara za sada zadovoljava potrebe. Imamo ukupno 22 zaposlenih i to inženjera, šumara i administrativnih radnika, kaže Belošević.

Seča u državnoj šumi

Šef Šumske uprave u Čačku podseća da cena eksploatacije drveta u državnoj šumi zavisi pre svega od kvaliteta, lokacije i namene.

– Cena ogrevnog drveta je 3.960 dinara po kubiku, a cena tehničkog se, u zavisnosti od klase, kreće od 7.000 do 15.000 dinara. Ove cene se odnose na takozvani gotovi proizvod na kamionskom putu. Kada je reč o prodaji drveta u dubećem stavu, tu su propisi znatno pooštreni i oni koji za to podnose zahteve moraju imati registrovanu radnju ili firmu, dok za fizička lica postoji ograničenje na 20 kubika isključivo za lične potrebe. Pri tom, osoba koja seče drvo u dubećem stavu mora da ima zaštitnu opremu, mehanizaciju i dokaz o obuci za rad motornom testerom. Cena ovako posečenog drveta je znatno niža i kreće se od 1.800 do 2.800 dinara po metru, rekao je Belošević.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести