Претрага
[rstr_selector]

23 miliona evra za zapošljavanje

Nacionalna služba za zapošljavanje juče je objavila 11 javnih poziva i konkursa za realizaciju aktivnih mera zapošljavanja u ovoj godini za šta će biti izdvojeno 2,8 milijardi dinara, odnosno dodatnih 550 miliona za zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Prema rečima Ane Dojčilović, načelnice Odeljenja za posredovanje pri zapošljavanju u Čačku, i ove godine će biti dodeljivane subvencije za samozapošljavanje i samozapošljavanje osoba romske nacionalnosti, za zapošljavanje teže zaposlivih kategorija na nova radna mesta, a raspisani su i konkursi za takozvane javne radove.

– Planirano je da u okviru javnih radova bude angažovano oko 5.000 nezaposlenih osoba, odnosno još 1.850 soba sa invaliditetom na teritoriji cele Srbije. Raspisani su i javni pozivi za realizaciju programa stručne prakse, sticanje praktičnih znanja za nekvalifikovana lica, za viškove zaposlenih i za dugoročno nezaposlena lica koja su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje duže od 12 meseci što je novina ove godine. Kada govorimo o ovom poslednjem programu, u njega spada i obuka na zahtev poslodavca, kaže Dojčilović.

Posebni programi za osobe sa invaliditetom

Načelnica Odeljenja za posredovanje u čačanskoj Filijali Nacionalne službe za zapošljavanje kaže da je i ove godine objavljen javni poziv za dodelu subvencija zarada za osobe sa invaliditetom bez radnog iskustva.

– Takođe, kada govorimo o osobama sa invaliditetom, raspisan je i javni poziv za refundaciju troškova podrške osobama sa invaliditetom kojе se zapošljavaju pod posebnim uslovima, rekla je Dojčilović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *