Претрага
[rstr_selector]

AGROSAVETNIK, 4. novembar 2018.

Berba jesenjih sorti voća je završena ali odmah nakon tog posla počinje drugi, još važniji, a to je jesenja sadnja voća. Poljoprivredni stručnjaci kažu da je početak novembra idealno vreme za sađenje voća, iako ono može da se sadi i zimi i u proleće pre početka vegetacije, pa ukoliko ste odlučili da formirate voćnjak ili posadite nekoliko voćki sada je pravo vreme za to.  Savete i preporuke kako da taj posao uradite onako kako treba potražili smo na pravom mestu, u Institutu za voćarstvo u Čačku. Nebojša Milošević, naučni saradnik ove institucije koja proizvodi kvalitetan sadni materijal, rekao nam je da je sve vrste voćaka najbolje saditi tokom jesenjih meseci, uz napomenu da su odabir kvalitetnog sadnog materijala i pravilna priprema zemljišta veoma važni. Takođe, pre početka sadnje, obavezna je i analiza zemljišta koja pokazuje trenutno stanje zemlje, stanje hraniva, organske materije, pH vrednosti i sve ono što obavezno morate znati da biste se kvalitetno bavili voćarstvom.

Optimalan period za sadnju od 1. novembra

– Dobro je poznato da je najbolja sadnja voćaka tokom jesenjih meseci, period od 1. novembra pa nadalje je optimalno vreme. Za one voćare koje ne uspeju da do tada podignu zasade, rano proleće je druga mogućnost, ali mnogo je bolje sve vrste voćaka saditi tokom jesenjih meseci. Neophodno je i kvalitetno odabrati sadni materijal, sorte koje su najbolje i najpogodnije i pripremiti zemljište na adekvatan način. To podrazumeva duboko oranje, popravku zemljišta ukoliko je to neophodno, ako je ono kiselo onda se moraju dodati razni materijali koji povećavaju Ph vrednost, a ukoliko su zemljišta previše bazna, može se vršiti zakišeljavanje, što je dosta skupa mera.

Pravilan izbor voćnih sadnica ima presudan značaj za primanje posle sađenja, rast i razvitak biljke. Naš sagovornik je naglasio da je važno sadni materijal nabavljati u renomiranim rasadnicima i da je uvek bolje izabrati jednogodišnje sadnice voća nego dvogodišnje koje imaju manju otpornost, a izuzetak su tzv. „knip“ sadnice koje su obično sa dvogodišnjim nadzemnim delom, odnosno kalemom.

– Veoma je bitno sadnice nabavljati od renomiranih rasadnika koji imaju sve uslove za proizvodnju sadnog materijala koji se kontrolišu radom inspekcijskih službi i koji zadovoljavaju sve kriterijume i sortne i zdravstvene ispravnosti. Najkvalitetnije su one sadnice koje su proizvedene tokom jedne godine. Dvogodišnje sadnice su kvalitetne samo ako se radi o takozvanim „knip” sadnicama kod jabuke koje se proizvode po posebnom postupku, njihova proizvodnja traje dve godine, zbog čega je i skuplja. Te sadnice se retko proizvode u Srbiji, uvoze se i dosta su skuplje. Cene se kreću od 3,5 do 4 evra.

Na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine sadnica

– U zavisnosti od toga koja je vrsta voćaka u pitanju, zavisi i spoljni izgled sadnice. Poželjne su sadnice sa prevremenim grančicama jer omogućavaju raniji početak rodnosti. To je i neki pokazatelj da su te sadnice kvalitetnije, bolje odnegovane i uslovljavaju bržu početnu rodnost. U zavisnosti od vrste voćaka, postoje  i različite dimenzije sadnice. Nisu dobre ni one malih dimenzija, ali ni one prevelikih dimenzija. Optimalno je da sadnice budu srednjih dimenzija, sa prevremenim grančicama i sa dobro razvijenim korenovim sistemom.

Takođe je bitno da jame u koje se sadi voće budu pravilno iskopane, da ne budu ni previše male ni previše velike, kako bi se žile nesmetano smestile i zauzele što prirodniji položaj, objasnio je Milošević.

– U zavisnosti od vrste voćaka, ali i u zavisnosti od toga na koji način je pripremljeno zemljište, zavisi i način kopanja rupa ili jama, ili izoravanje brazdi, što se vrlo često primenjuje u gustim zasadima, naročito kod jabuke. Što se ostalih vrsta voćaka tiče, potrebno je da čitav korenov sistem ima dosta prostora u toj iskopanoj rupi ili jami, i bitno je da sadnica bude posađena do takozvanog „korenovog vrata”. Takođe, treba voditi računa da mesto kalemljenja ne bude zatrpano zemljom jer to može imati loše posledice.

Zalivanje sadnice – važan korak

Nakon sadnje voćku treba zaliti bez obzira na to da li u zemlji ima dovoljno vlage.

– Ukoliko je priprema zemljišta odrađena na adekvatan način, kopanje jama ne bi trebalo da predstavlja veliki problem. Trebalo bi da je zemljište dovoljno razrađeno i meko, tako da bi jame trebalo da se iskopaju relativno lako. Ono što je jako bitno i što se preporučuje bez obzira na to da li se radi o sušnom ili kišnom periodu, nakon sadnje je potrebno obaviti zalivanje sadnica određenom količinom vode, u zavisnosti od toga da li se očekuju padavine ili da li je zemljište vlažno.

Što se tiče ekspanzije pojedinih voćnih vrsta, ona je ciklična kaže Milošević i zavisi od ponude i potražnje na tržištu.

– Ekspanzija je uslovljena cenom na tržištu i otkupom. One vrste koje određene godine postignu visoku cenu, sledećih nekoliko godina se javlja velika potražnja za sadnim materijalom tih vrsta. U poslednje vreme je vladala potražnja za sadnicama šljive i jabuke, ali zbog niže cene koju smo imali ove godine,verovatno će doći do pada potražnje za ovim voćkama.

Sve veća potražnja za sadnicama oraha i leske

Nebojša Milošević je istakao da je poslednjih 10 do 15 godina interesovanje za gajenjem oraha i leske sve veće i da se zasadi pod ovim voćnim kulturama šire i u čačanskom kraju.

– Orah i leska su deficitarne vrste voćaka u svetu, u Evropi, a samim tim i u Srbiji. Poslednjih godina se zasadi šire u čitavoj Srbiji, ali i u čačanskom kraju, odnosno u selima Prislonica, Ostra, Milićevci, Vranići. Radi se o zasadima koji su podignuti po najsavremenijim principima voćarske proizvodnje i sadnicama najvišeg kvaliteta nabavljenim iz renomiranih rasadnika. Ono što je jako bitno pomenuti jeste da se uglavnom za plodove ovih vrsta voćaka postiže visoka cena. Druga bitna stvar je da ove vrste zahtevaju nešto manje mere nege zasada u odnosu na druge vrste voćaka, kao što je na primer jabuka.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести

Агро инфо | Агросаветник | Вести | Одабране вести

Због прогнозираних јутарњих мразева воћарима се саветује примена мера заштите

21.03.2024
Агро инфо | Агросаветник | Вести | Одабране вести

Воће цвета кад му време није

28.02.2024
Агро инфо | Агросаветник | Вести | Одабране вести

Рок за подношење захтева за подстицаје у биљној производњи продужен

26.02.2024