[rstr_selector]
Foto: Youtube kanal Gradske biblioteke

Plava linija života Branka V. Radičevića se nastavlja

Gradska biblioteka „Vladislav Petković Disˮ emitovaće zapise materijal Branka V. Radičevića na svom Jutjub kanalu i Fejsbuk stranici od danas do 19. maja i time ujedno obeležiti dve decenije od smrti ovog pesnika, novinara, književnika, jednog od osnivača manifestacije Disovo proleće i Sabora trubača u Guči, podsećajući na taj način da se Brankova plava linija života nastavlja… Iz Biblioteke najavljuju da će uskoro biti potpisan i ugovor sa naslednicima Branka V. Radičevića o poklonu njegovih predmeta i lične biblioteke.

Branko V. Radičević je rođen 14. maja 1925. godine u Ivanjičkom sokaku u Čačku kao šesto dete Velimira i Kosare Radičević. U svet književnosti otisnuo se 1945. godine sa zbirkom „Sutonski daniˮ, štampanoj u rodnom gradu gde je radio kao novinar. Napisao je 70 knjiga poezije, romana, pripovedaka, priča i narodnih umotvorina. Njegova dela su već samim naslovom unosila novine i preokret u srpsku kulturu. Među najpoznatije publikacije ubrajaju se:, „Vojničke pesmeˮ, „Večita pešadijaˮ, „Plava linija životaˮ, „Sa Ovčara i Kablaraˮ, „Bela ženaˮ, „Zemljosankeˮ, „Pesme o majciˮ, „Srbijaˮ…
Posebno je budno praćeno Radičevićevo veličanje srpskih junaka iz Velikog rata. Uvek spreman da osvetli svaku tačku zavičaja, osmislio je reč krajputaš, a junačke i zemaljske pesme objedinio u knjizi „Zemljaˮ, objavljenoj 1954. godine.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *