Претрага
[rstr_selector]

51. Сабор народног стваралаштва Србије вечерас у Горњем Милановцу

У Горњем Милановцу се вечерас одржава 51. Сабор народног стваралаштва Србије, који се по седми пут заредом реализује у граду под Рудником. Ово је завршна манифестација на којој ће наступити најбољи играчи, свирачи и певачи из целе Србије, изабрани на међуокружним и окружним смотрама Народног стваралаштва. Сабор народног стваралаштва је ревијалног карактера, а учесници ће приказати све оно што је највредније и најлепше у српској националној култури, најавио је Србољуб Нинковић, председник Централног савеза аматера у култури Србије.

– Публика ће имати прилику да види 16 најбољих играчких сеоских група, да чује инструменталисте, солисте који свирају на двојницама, окарини, кларинету, као и на листу што је веома интересантно. Такође ће имати прилику да чује 8 најбољих мушких и женских певачких група из Србије. Певачке групе долазе из Златиборског, Моравичког, Колубарског округа. Играчке групе долазе из Расинског, Зајечарског и Борског округа, али и из Војводине. Цела Србија ће бити представљена у малом, са најбољим певачима, играчима и свирачима. Циљ ове манифестације је да се сачувају играње, певање и свирање, оно што се полако потискује и нестаје, али се вољом и жељом људи и даље одржава и негује. А негују се и народни костими. На сцени ће бити приказано све оно што је карактеристично за сваки појединачни крај у Србији – од костима преко музике до корака игре у чисто изворном народном облику.

Сабор народног стваралаштва Србије биће одржан у Великој сали Културног центра „Мија Алексић” у Горњем Милановцу са почетком у 19 часова.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести