Претрага
[rstr_selector]
Фото: Општина Кнић

Гружански коридор: Јавна седница Комисије за јавни увид заказана за 1. фебруар

Радови на изградњи Гружанског коридора – брзе саобраћајнице од Крагујевца до Мрчајеваца, дуге нешто више од 36 километара, могли би да почну крајем 2024. године. Према Просторном плану, траса коридора ће ићи кроз територије Крагујевца, Кнића и Чачка. На територији Чачка, коридор ће проћи кроз насељена места Вољавча, Бечањ, Мрчајевци и Катрга где ће се прикључити на будући Моравски коридор, прича Срећко Илић, председник општине Кнић чија територија је највећим делом обухваћена овим пројектом.

– То је наставак Северне обилазнице око Града Крагујевца и простире се врло кратко кроз територију Града Крагујевца. Великим делом иде кроз територију Општине Кнић и даље наставља кроз Бресницу ка Мрчајевцима и Катрзи, где би се дугорочно спојио првенствено са Ибарском магистралом а након тога и прикључио на Моравски коридор. То је фактички спајање Коридора 10, ауто-пута Београд-Ниш са ауто-путем Милош Велики, преко Моравског коридора и даље за Црну Гору и Републику Српску.

,,Првобитна траса измењена, постојеће решење боље“

Након усвајања изложених примедаба на Просторни план на раном јавном увиду, првобитна траса коридора је измењена, а постојеће решење од велике је користи како за Општину Кнић, тако и за околна места, наводи Илић.

– Прва траса која је била годинама у опцији иде испод саме акумулације Гружа, испод бране у Пајсијевићу. Ово је неко ново решење и по мени има велики значај јер је један део територије Оштине Кнић, који је имао и највећи проблем са квалитетном путном инфраструктуром, био удаљен од тих великих државних коридора И Б реда, првенствено од пута Равни Гај-Краљево или Равни Гај-Мрчајевци. И у век смо имали проблем са тим делом општине. А ова конекција је важна и због довођења привредника и због пласмана роба, јер се у том делу људи озбиљно баве пољопривредом и развојем туризма. Зато сматрам да ће ова саобраћајница створити услове за убрзан развој тог дела општине, а кад се развије део општине и читава заједница од тога има велике користи.

,,Користи од изградње саобраћајнице много веће од потенцијалне штете“

Јавни увид у Нацрт Просторног плана брзе саобраћајнице одржавао се у градским управама у Крагујевцу, Чачку и Книћу од краја прошле до 19. јануара ове године, до када су физичка и правна лица могла да дају своје примедбе на Нацрт Просторног плана, будући да ће коридор проћи кроз пољопривредно земљиште локалних мештана и да је, сходно томе, планиран процес експропријације.

– Сигуран сам да су бенефити од овог пута много већи од неке евентуалне штете. Имамо један тунел на Вучковици као решење, а Вучковица је увек била спорна што се тиче магистралног саобраћаја управо због посебне климе. Увек су ту велики наноси снега и спорно је кретање тешких возила, првенствено камиона. Тако да је то још једно добро решење. И за нас, такође, врло битно прикључење на брзу саобраћајницу у брзини Топонице. То је варошица одмах негде иза Кнића, уз Гружу друга или трећа по битности за развој Општине Кнић.

Јавна седница Комисије за јавни увид биће одржана 1. фебруара у згради Скупштине општине Кнић. Физичка и правна лица која су у току трајања јавног увида поднела примедбе у писаном облику, могу присуствовати јавној седници и усмено образложити своје примедбе. О свакој поднетој примедби обрађивач планског документа јавно ће изнети свој став.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *