[rstr_selector]

Administrativni radnici zaposleni u pravosuđu obustavili najavljeni štrajk

Najavljeni štrajk zaposlenih u pravosudnoj administraciji je obustavljen, a predsednica Sindikata pravosuđa Slađanka Milošević kaže da se pregovori nastavljaju, jer zaposleni u sudovima, pritvorskim jedinicama i drugim institucijama Ministarstva pravde ne odustaju od svojih zahteva.

– Dogovor je postignut i štrajk je obustavljen i mi sada nastojimo da realizujemo ono što smo dogovorili. Imali smo situaciju da nas niko nigde nije pominjao i nije znao za naše probleme, pa do ove sada u kojoj smo se nametnuli nadležnima da razmišljaju o nama. S obzirom da je u toku izrada budžeta za sledeću godinu mi nastavljamo pregovore za još neke stvari koje postoje u zakonu a koje nisu primenjivane u prethodnom periodu. Mi smo dogovorili sa resornim Ministarstvom pravde za prihvatimo tih pet odsto, ali očekujemo da će u budžetu biti prostora za još neka druga primanja, rekla je Slađanka Milošević.

Zaposleni traže donošenje zakona o pravosudnoj administraciji

Zaposleni u ovoj oblasti pravosuđa zahtevaju donošenje zakona o pravosudnoj administraciji, koji Srbija inače nema.

– Insistiraćemo pre svega na usvajanju posebnog zakona o pravosudnoj administraciji. Ukoliko u najskorije vreme do toga ne dođe i ne počnemo da radimo na izradi tog zakona, mi ćemo zahtevati da se primeni odredba da od 1. januara uđemo u nadležnost Visokog saveta sudstva i državnog Veća tužilaštva, što je trebalo uraditi još u prethodnom periodu. Mi nemamo taj zakon, a on je neophodan da bi opisao specifičnosti rada zaposlenih u pravosuđu. Mi smo sada tretirani u istom zakonu sa državnim službenicima i nameštenicima iz državne uprave, koji su podrška izvršnoj vlasti, a mi smo podrška sudskoj vlasti, dakle normalno bi bilo da mi budemo u zakonu sa sudijama i tužiocima, reka je predsednica Sindikata pravosuđa.

Ne odustaju od štrajka

-Želim da istaknem da smo mi samo zastali sa štrajkom, ali nismo odustali. Dakle mi ćemo i dalje, kao i do sada, raditi na poboljšanju našeg materijalnog položaja kroz pregovore sa poslodavcem. Sindikalna organizacija zahteva stalni rad, dakle na ovome se neće stati, predstoji nam puno posla koji planiramo da uradimo u narednom periodu, zaključila je Milošević.

 

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *