Претрага
[rstr_selector]

Aerodrom Ponikve stvara uslove za sletanje velikih aviona

Užički aerodrom Ponikve nedavno je od Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije dobio 8,8 miliona dinara za poboljšanje bezbednosti ove vazdušne luke.

Osim podizanja nivoa bezbednosti, ovim sredstvima radiće se i ograđivanje prostora aerodroma, kao i usavršavanje zaposlenih.

Saša Savić, direktor JP Aerodrom Ponikve kaže da će najveći deo novca biće upotrebljen za ispitivanje preduslova za dobijanje neophodnih saglasnosti, kako bi ovu luku mogli da koriste i veći avioni.

– Mi ćemo jedan značajan deo tih sredstava iskoristiti za ispitivanje nosivosti piste kako bi utvrdili da li veliki avioni mogu da je koriste. Poznato je da je tokom NATO bombardovanja pista u velikoj meri oštećena i zbog toga je 2006. godine utrošeno 1,5 miliona dolara za njenu rekonstrukciju, ali mi od Vojske Srbije nismo dobili zvaničnu potvrdu ispitivanja nosivosti piste nakon tih radova. Pošto su civilni standardi u vazduhoplovstvu dosta viši u odnosu na vojne, Direktorat civilnog vazduhoplovstva je tražio setrifikat, odnosno da se ispita da li je pista tada urađena u skladu sa civilnim propisima – izjavio je Saša Savić, rekavši da će ostatak novca biti iskorišćen za izradu glavnog projekta ograde i za obuku zaposlenih.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *