Претрага
[rstr_selector]

Agronomski fakultet preuzima Centar za krompir

Naučna ustanova „Centar za krompir“ u Guči, uskoro bi mogla da postane deo Agronomskog fakulteta u Čačku. Na Agronomskom fakultetu kažu da čekaju poziv iz Ministarstva prosvete gde se ova mogućnost razmatra, a u „Centru za krompir“ navode da je pripajanje vosokoškolskoj ustanovi jedini spas za opstanak ove naučno-istraživačke ustanove.

Centar za krompir u Guči ne radi punih šest godina, račun ustanove blokiran je od 2007. godine, pet godina nisu isplaćivane zarade, a isključeni su voda, struja i telefoni.

Centar za krompir decenijama se uspešno bavio proizvodnjom, kontrolom i praćenjem proizvodnje semenskog i jelovnog krompira. Bilo je zaposleno 27 radnika, a sada ih je četvoro.

Vršilac dužnosti direktora ovog centra Milić Domanović, izjavio je da je radna grupa ministarstava poljoprivrede i prosvete boravila nedavno u Guči kako bi utvrdila stanje u kome se nalazi institut.

– Iz dvaju ministarstava još uvek nema zvaničnih informacija o sudbini instituta, međutim, iz Ministarstva prosvete Agronomskom fakuletu nedavno je upućen dopis sa predlogom o pripajanju Centra našoj visokoškolskoj ustanovi. Zajednički stav je da se Vladi Srbije predloži da Centar u Guči čačanskim studentima posluži kao ogledna baza kakvu imaju i studenti beogradskog Poljoprivrednog fakulteta u Radmilovcu. Iako već duže vreme ne radi, naša ustanova poseduje izuzetno vrednu opremu sa kojom je moguće dalje raditi na razvoju novih sorti krompira. Poseduje fitopatološku laboratoriju za proizvodnju bezvirusnog sadnog materijala, nematološku i agrohemijsku laboratoriju i opremu za ispitivanje tehnoloških svojstava krompira – kaže Domanović i dodaje da je na oglednim parcelama na Goliji, koje su ovoj instituciji oduzete, moguće uzgajati organsko povrće.

Prema Domanovićevim rečima, „Centar za krompir“ zajedno sa naučnim kadrom Agronomskog fakulteta mogao bi da bude okosnica poljoprivrednog i ruralnog razvoja za područje Čačka i Dragačeva.

Dekan Agronomskog fakulteta u Čačku, prof. dr Vladeta Stevović, potvrdio je da Ministarstvo prosvete i nauke ima namere da reši status nekadašnjeg najvećeg proizvođača semenskog krompira.

– Nedavno sam iz Ministarstva prosvete i nauke imao telefonski poziv, upravo iz razloga rešavanja statusa „Centra za krompir“ u Guči, s predlogom da se sastanemo i razgovaramo na tu temu. Kada budemo obavili razgovor znaćemo i po kom modalitetu će se odvijati ta saradnja – zaključio je Stevović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *