[rstr_selector]

AGROSAVETNIK, 28. oktobar 2018.

Ovih dana privode se kraju berba povrća i voća, ratari pripremaju zemljište za jesenju setvu. Već je trebalo da počne setva ozimih strnih žita, ali u pojedinim krajevima taj posao kasni zbog sušnog perioda i nedovoljno vlage u zemljištu, pa ne postoje adekvatni uslovi za obavljanje pripremnih setvenih radova. Sa druge strane, voćari nakon završene berbe počinju pripremu zasada za narednu vegetaciju, a u ovo doba godine je aktuelno plavo prskanje voća. Vesna Nišavić Veljković, savetodavac za zaštitu bilja u čačanskoj Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi kaže da je veoma važno da voćari obave ovaj posao.

– Takozvanim plavim prskanjem se štiti stablo od brojnih patogena koji prezimljavaju na kori, u pukotinama kore i slično. Svako prodiranje ovih patogena u drvo dovodi do slabljenja snage voćke, manjeg roda u narednoj vegetaciji, skraćivanja života voćke i dužine eksploatacije. Osnovna namena prskanja je opšta dezinfekcija stabla od patogena koji se nalaze na njemu i sprečavanje infekcija koje bez prskanja ne bi mogle da se drže pod kontrolom, a koje mogu da nastanu od momenta opadanja lišća i tokom čitavog perioda mirovanja voćaka. Te infekcije uglavnom izazivaju bakterije i gljive. Od bakterija su najznačajnije one iz roda pseudomonas koje izazivaju rak rane i izumiranje koštičavog voća. Najveća brojnost ovih bakterija je u jesen i pred kretanje vegetacije. U jesen se infekcija ostvaruje preko tih ranica koje nastaju kada opadne lišće, a infekcija može da se ostvari i na temperaturama oko nule, pa čak i ispod nule. Kada bakterija prodre u voćku, ona naseljava elemente drveta i kore i može da prođe i nekoliko godina dok ne dođe do manifestacije oboljenja i onda nakon dve do tri godine, jednostavno dođe do propadanja voćke, rekla je Vesna Nišavić i dodala da ove bakterije stvaraju infekcije i tokom leta, ali tada nastaju mnogo manje štete.

Važna zaštita od šupljikavosti lišća

Ovim prskanjem se suzbijaju uzročnici mnogih biljnih bolesti, a voćke se štite i od prouzrokovača špupljivkavosti lišća koji se, po rečima naše sagovornice, pojavio u mnogim voćnjacima.

– To je jedna gljiva koja napada mladare a infekcija je moguća na temperaturama od 2 do 4 stepena. Posebno je opasna i ove godine se ta bolest javila u većem intenzitetu. Na napadnutim mladarima dolazi do pojave rak rana iz kojih curi smola, one se šire, prstenasto zahvataju mladare i dolazi do sušenja voćaka. Takođe, ovim prskanjem štitimo, na primer kajsiju od grupe bioloških činilaca parazitne prirode koji izazivaju tzv. apopleksiju kajsije. Tu su pre svega bakterije iz roda pseudomonas, zatim gljivica cytospora i druge, i još nekih tu činilaca abiotske prirode koji su glavni za sušenje kajsije. Ovim prskanjem se smanjuje i infekcioni potencijal od gljivice tafrine deformans koja izaziva kovrdžavost lišća breskve i sa kojom se proizvođači vrlo često sreću. Kod breskve se ovim prskanjem sprečavaju i infekcije od pomenute gljivice koja izaziva šupljikavost lišća. Takođe, plavim prskanjem se smanjuju infekcioni potencijali nekih drugih bolesti kao što je monilioza koštičavih voćnih vrsta.

Prskanje izvoditi kada opadne 10 odsto lišća

Standardne preporuke su da se prskanje izvodi kada opadne veći deo lišća, kako bi se kvalitetno obavilo prskanje grančica, grana i stabla. To pravilo treba korigovati ako u jesen počne opadanje lišća, pa se nastavi relativno toplo i vlažno vreme, kao što je to sada slučaj.

– Preporuka je bila da se prskanje izvodi kada opadne veći deo lisne mase, oko 2/3, odnosno 70 odsto. Međutim, to pravilo treba korigovati zbog pomenutih prouzrokovača bolesti. Kada imamo relativno toplo i vlažno vreme, u tom slučaju ne treba čekati da opadne 70 odsto lista, već svega 10 odsto jer tada već imamo dovoljno ranica preko kojih može da se ostvari infekcija dovoljno jaka da napravi štetu na voćkama. Ukoliko se period vlažnog vremena produži i temperature budu iznad nule, prskanje treba da se ponovi kada opadne veći deo lišća. Ovo naročito važi za one zasade gde imamo već pomenute simptome pojave smolotočine, neke pojave sušenja ili nekih drugih simptoma oboljenja.

Za prskanje koristiti bakarne preparate

Jedno od najboljih rešenja za prskanje je preparat na bazi bakra, odnosno bakarnog oksihlorida koji sadrži aktivnu materiju i fiksaciono sredstvo, a koji omogućavaju da se preparat dugo zadrži na samom stablu, čak i ukoliko u toku zime ima dosta padavina. Ukoliko se prskanje ne obavi kako treba, to se ne može korigovati tokom proleća.
– To su preparati na bazi bakar oksihlorida, bakar hidroksida, bakar oksisulfata. Kada govorimo o koncentracijama preparata, tu postoje različite preporuke. Važno je da se voćari vode onim što im je osnovni cilj, a to je da se bakarnim preparatima pokriju sve grane, grančice i stablo u celom periodu kada je moguća infekcija gljivama i bakterijama. Pri odlučivanju o koncentracijama količine bakarnih preparata, u obzir treba da se uzme količina bakarnih jona u preparatu, jer imamo preparate koji imaju 50% aktivnih materija ili 35%. Znači, veoma je bitno da se vodi računa koja je količina bakarnih jona u preparatu i kakva je formulacija preparata, odnosno veličina čestica. Da napomenem da je ovo tretiranje veoma bitno, i ukoliko se izostavi ili se nekvalitetno odradi, to se ne može nadoknaditi u proleće. Plavo prskanje je korisno i u zasadima jabučastog voća, naročito kada su prisutni rak kore jabuke i kruške ili rak-rane i bakteriozno izumiranje voćaka, koje izazivaju pomenute bakterije iz roda pseudomonas, kao i bakteriozna plamenjača jabuke i kruške poznatija kao ervinija. Što se tiče jagodastih voćnih vrsta, prvo je potrebno da se mehanički unište korovi, a onda da se primene bakarni preparati i da se uradi plavo prskanje. Primena bakarnih preparata je obavezna mera i kod lešnika i oraha, kaže je Vesna Nišavić Veljković.

Savet vozačima traktora i ostalih poljoprivrednih mašina

Ovo je vreme kada je na putevima povećan broj traktora i drugih poljoprivrednih mašina zbog aktuelnih poljoprivrednih radova, zbog čega se i povećava broj saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuje ova kategorija vozila. Kako bi se izbegle takve situacije, vozačima traktora iz MUP-a preporučuju da za kretanje koriste alternativne putne pravce, a u naseljenim mestima puteve i ulice sa slabijim intenzitetom saobraćaja. Saobraćajna policija savetuje da izbegavaju glavne saobraćajnice kao i prometne putne pravce gde se razvijaju veće brzine i gde je veći faktor rizika za nastajanje saobraćajnih nezgoda. Takođe, podsećaju vozače traktora da se ne smeju kretati brzinom većom od 40 km/h, odnosno 30 km/h, ako se na priključnom vozilu koje vuče traktor prevozi najmanje jedno lice. Naglašavaju da vozači traktorima ne upravljaju pod dejstvom alkohola kao i pre sticanja prava na upravljanje.
Traktori u skladu sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja smeju da vuku samo priključno vozilo za traktor. Na njemu se sme prevoziti najviše pet lica. Putnici ne smeju stajati ili sedeti na stranicama karoserije, na nestabilnom teretu ili teretu koji prelazi visinu tovarnog sanduka. Lica mlađa od 14 godina na traktoru se mogu prevoziti samo u pratnji punoletnog lica.
Zakonom o bezbednosti saobraćaja definisano je da traktor mora imati uključeno žuto-rotaciono ili trepćuće svetlo u noćnim uslovima saobraćaja, u uslovima smanjene vidljivosti i kada imaju priključke za izvođenje radova na najisturenijoj tački tih uređaja. Od velike važnosti za bezbednost je ispravnost svih svetlosno signalnih uređaja da bi traktor u saobraćaju bio vidljiv za druge učesnike u saobraćaju. Takođe je važna redovna provera ispravnosti uređaja za upravljanje i zaustavljanje. Ono što u velikom broju slučajeva utiče na bezbednost, a zakonom je obavezno je posedovanje kabine ili zaštitnog rama na traktorima.
Takođe, iz MUP-a podsećaju da traktori i priključna vozila na traktorima moraju biti registrovani kada učestvuju u saobraćaju na putu. U jesenjem kišnom periodu prilikom izvođenja radova često se dešava da traktori iznose blato i zemlju na put koje često dovodi do saobraćajnih nezgoda. Zato je važno da vozači traktora pre uključenja na put sa svojih pneumatika traktora i priključnih vozila skinu blato u cilju povećanja bezbednosti i smanjenja rizika za nastajanje saobraćajnih nezgoda.
Ostale učesnike u saobraćaju podsećaju da je na putevima na kojima se kreću traktori i druge poljoprivredne mašine od velikog značaja poštovanje ograničenja brzine kretanja, voziti sa posebnom opreznošću s obzirom na to da je veći broj tih vozila nepropisno obeležen, gabaritan i sporo se kreće. Usled nepropisno smeštenog tereta na navedenim vozilima svetlosno signalni uređaji su slabo vidljivi i predstavljaju veliku opasnost po druge učesnike u saobraćaju.
Iz čačanske Policijske uprave saopštavaju da se za prvih devet meseci ove godine dogodilo ukupno 8 saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima u kojima su učestvovali traktori i druge poljoprivredne mašine što predstavlja 2,69% od ukupnog broja saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima koje su se dogodile na području PU Čačak. U navedenim nezgodama nastradalo je 9 lica, od kojih su dva izgubila život, jedno lice je zadobilo teške telesne povrede, a šest je lakše povređeno.
Zbog svega navedenog, vozačima traktora se savetuje da poštuju propise, ne samo da bi izbegli plaćanje kazni za prekršaje koje su za navedenu kategoriju učesnika u saobraćaju zavisno od težine prekršaja prilično visoke, nego da bi zaštitili svoje i živote drugih učesnika u saobraćaju.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *