AGROSAVETNIK, 8. septembar 2019.

AGROSAVETNIK, 8. septembar 2019.

Ove godine paprika je značajno više rodila, međutim, kvalitet nije zadovoljavajući, pre svega zbog visokih avgustovskih temperatura koje su izazvale oštećenja na plodovima

0
Ilustracija

Kraj leta je vreme kada se uzgajivači stoke pripremaju za zimu i računaju koliko je hrane potrebno obezbediti, a jedan od načina spremanja relativno jeftine i kvalitetne hrane je siliranje.

Borko Ivanović, savetodavac za ratarstvo iz čačanske Poljoprivredne savetodavne i stručne službe, kaže da je veliki broj poljoprivrednih proizvođača iskoristio prethodne dane za siliranje kukuruza, pa je na osnovu prvih procena prinos silaže oko 40 tona po hektaru, što je izuzetno dobro s obzirom na nepovoljne vremenske uslove prilikom setve kukuruza.

– Nakon pregleda terena u poslednjih petnaestak dana  možemo da kažemo da je taj posao u odmakloj fazi, odnosno da je jedan veliki broj poljoprivrednih proizvođača iskoristio ovaj momenat za siliranje kukuruza. Na osnovu tih prvih procena možemo da kažemo da je prinos silaže negde na višegodišnjem proseku, oko 40 tona po hektaru, što je izuzetno dobro, s obzirom na to da smo imali godinu kakva je bila. Početak godine je bio izuzetno težak za samu setvu kukuruza, kasnije je bilo izuzetno dobro u junu, imalo je dovoljno kišnih dana, međutim, početak avgusta i ceo avgust  pratile su visoke dnevne temperature koje su uticale na to da  kukuruz nema neke rekordne prinose. Ali svakako će to zadovoljiti potrebe naših poljoprivrednih proizvođača. Što se tiče silaže to je nekih 40 tona, a sadašnja procena što se tiče kukuruza u zrnu je da će biti negde na nivou 7 tona po hektaru što je d zadovoljavajuće s obzirom na okolnosti i na godinu kakva je za nama.

Prošla godina je bila rekordna u poslednjoj deceniji što se tiče prinosa kukuruza, a očekivalo se da će i ova godina biti takva, međutim, to se nije desilo zbog sušnog perioda u julu i avgustu.

– Prošla godina je bila rekordna što se tiče prinosa kukuruza u poslednjih 10 godina, prinosi su se kretali od 9 do 9,5 tona što je  nezabeleženo u poslednjih 10,15 godina na našem terenu.
Jun je obećavao da će ova godina biti slična kapo prethodna, međutim, jul i avgust su bili izuzetno sušni i imaćemo prinos od oko 7 tona.  Što se tiče površina u našem čačanskom kraju, odnosno delokrugu rada Poljoprivredne savetodavne stručne službe Čačak, negde na oko 12.000 hektara se već godinama unazad seje kukuruz – kod kukuruza za branje to je negde oko 9500 hektara, a kod kukuruza za siliranje to je na nivou od 2,5 do 3 hiljade hektara.  Mogu da kažem da je ta cifra već godinama slična za razliku od strnih žita gde iz godine u godinu te površine variraju u zavisnosti od prinosa.

Prinos paprike dobar ali ne i kvalitet

Početkom septembra počela je berba paprike, a prema rečima Borka Ivanovića prinos je znatno bolji u odnosu na prošlu godinu.  Međutim, kada je reč o kvalitetu ovog povrća, poljoprivredni proizvođači nisu zadovoljni.

–  Početkom septembra počinju prve berbe paprike, a na osnovu dosadašnjih rezultata i sagledavanja parcela i površina pod paprikom, možemo da kažemo da je prinos zadovoljavajući  što se tiče količina kada uporedimo ovu i prethodnu godinu.  Prethodna godina je bila izuzetno loša,  leto je bilo izuzetno kišno, pa je paprika bila lošeg i  kvaliteta i prinosa. Ove godine paprika je značajno više rodila, međutim, kvalitet nije zadovoljavajući, pre svega zbog visokih avgustovskih temperatura koje su izazvale oštećenja na plodovima. Imaćemo situaciju visokog prinosa, ali lošijeg kvaliteta – biće manji procenat prve klase u odnosu na neke godine u prethodnom periodu.

Kvalitet krompira dobar

U toku je vađenje krompira i njegovo skladištenje, a naš sagovornik kaže da je ovogodišnji kvalitet na zadovoljavajućem nivou, dok je prinos krompira znatno lošiji od prethodne godine zbog nepovoljnih vremenskih uslova.

– Što se tiče proizvodnje krompira, naš kraj je izuzetno poznat po proizvodnji tog povrća. U ovom momentu je u toku njegovo vađenje i skladištenje. Kvalitet je na zadovoljavajućem nivou, dok je prinos niži nego u prethodnoj godini. Upravo zbog visoke temperature od 38 do 40 stepeni u nekom periodu u avgustu  prinosi su ostali na nivou 28 do 30 tona po hektaru kada se uzme ceo kraj koji mi pokrivamo, odnosno opštine Gornji Milanovac, Lučani, Arilje i grad Čačak.  Kvalitet je izuzetno dobar i cena u ovom momentu je negde oko 24 do 25 dinara po kilogramu na veliko, što mislim da je u ovom trenutku zadovoljavajuća cena za naše proizvođače.

Borko Ivanović savetuje poljoprivredne proizvođače na koji način treba pravilno da izvrše skladištenje krompira.

– Krompir ne treba odmah nakon vađenja odložiti u skladište kada je izuzetno  visoka temperatura, odnosno kad su krtole izuzetno tople, nego poljoprivredni proizvođači treba da sačekaju pre svega  da taj krompir prenoći ili na parceli ili negde ispred skladišta, pa da ga tek sutradan tako rashlađenog unesu u skladište. Tu treba uneti zdrave krtole, treba voditi računa da se ne unesu neke štetočine pa da onda imamo problem u skladištu  izazvan prenamnožavanjem  štetočina. Što se tiče skladišta, svakako treba ispoštovati neke osnovne norme, a to su da bude suvo, provetreno, čisto, da bi dobar i kvalitetan, zdravstveno ispravan krompir,  takav i ostao u skladištu i da bi takav čekao tržište.

Podsticajna sredstva za razvoj seoskog turizma i domaće radinosti

Ministarstvo poljoprivrede je raspisalo konkurs za dodelu podsticajnih sredstava za razvoj seoskog turizma i domaće radinosti, koji je otvoren do 27. septembra, a namenjen je investicijama koje su započete 1. maja ove godine.

– Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, raspisalo je preko Uprave za agrarna plaćanja novi konkurs za nepoljoprivredne delatnosti. Tim konkursom obuhvaćene su mere ruralnog razvoja za seoski turizam i ugostiteljstvo i mere razvoja starih umetničkih zanata i domaće radinosti. Na ovaj konkurs se mogu prijaviti sva lica, odnosno fizička lica koja su nosioci porodičnog komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva u aktivnom statusu, zatim preduzetnici, kao i pravna lica. U okviru pravnih lica mogu konkurisati privredna lica i zemljoradničke zadruge. Napomenula bih, što se tiče privrednih društava, da mogu konkurisati isključivo mikro i mala privredna društva, dok srednja i velika nemaju tu mogućnost. Konkurs traje do 27. septembra za sve investicije koje su započete ili će biti započete 01. maja ove do 31. oktobra 2020. godine. Maksimalni iznos investicija po meri za ruralni razvoj za seoski turizam i ugostiteljstvo je  3 miliona dinara po korisniku, dok je za stare i umetničke zanate, kao i za domaću radinost 500.000 dinara, a ukoliko neko konkuriše za obe delatnosti, odnosno i za stare umetničke zanate i za seoski turizam i ugostiteljstvo, maksimalan  iznos podsticaja je 3 miliona dinara po korisniku.

Što se tiče starih i umetničkih zanata, da bi ostvarili podsticaj, moraju biti registrovani u evidenciji za sertifikaciju starih i umetničkih zanata koji je raspisan po Pravilniku za stare i umetničke zanate. Osim toga, napomenula bih da za sve bliže informacije oko nekih specifičnih uslova zainteresovani mogu da se obrate Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi u Čačku. Iznos podsticaja po ovom konkursu iznosi 50 odsto za područja gde nisu otežani uslovi bavljenja poljoprivrednom proizvodnjom u iznosu od ukupne vrednosti investicije, dok za područja koja su sa otežanim uslovima bavljenja poljoprivrednom proizvodnjom, taj iznos podsticaja je 65 odsto. Napomenula bih takođe da je ovaj podsticaj konkursnog karaktera, znači ukoliko se pojavi više kandidata u odnosu na opredeljena sredstva, pristupiće se bodovanju kandidata, pri čemu prednost imaju svi oni koji su mlađi od 40 godina, žene koje su nosioci gazdinstva, oni čiji su biznis plan odnosno investicija održiviji, zatim, svi oni poslovi koji će zapošljavati više radnika, a takođe i oni poljoprivredni proizvođači koji su obrazovaniji imaće prednost. Za sve investicije preko 500.000 dinara neophodna je izrada biznis plana, objasnila je Biljana Janjić, savetodavac za agroekonomiju čačanske Poljoprivredne savetodavne i stručne službe.

PODELI

POSTAVI ODGOVOR