[rstr_selector]

АГРОСАВЕТНИК, 9. август 2020.

Време је за сузбијање корова у стрништима

Жетва стрних жита је при крају, а након жетве на стрништима се појављују једногодишњи и вишегодишњи корови. Весна Нишавић Вељковић, саветодавац за заштиту биља чачанске Пољопривредне саветодавне и стручне службе, каже да је ово време када треба почети са хемијским третманима против корова, али да се стрништа никако не сме спаљивати.

– Сада је право време да се пољопривредници посвете сузбијању вишегодишњих травних и широколисних корова,  такозваних тврдокорних корова који се веома тешко сузбијају. Морам најпре да кажем да се стрништа никако не смеју спаљивати, то је законом забрањено јер постоји опасност од проузроковања пожара, а поред тога загађује се И животна средина. Што се тиче хемијског сузбијања  вишегодишњих корова, хербицид делује преко зелене биљне масе, што значи да се морају пустити биљке да порасту да би имало довољно зелене лисне масе преко које ће хербицид бити усвојен, транспортован у подземне ризоме и на тај начин имати ефикасност хербицида. За сузбијање ових корова користе се хербициди на бази глифосата у концентрацији 2 до 3, па и 4 до 5 процената у зависности од тога који коров је доминантан на тој парцели. Потребно је да се  користи 200 до 300 литара воде, не треба претеривати, јер поред тога што се разблажује хербицид може доћи до тога да се превише накваси биљка уколико се користи велика количина воде и доћи ће до сливања препарата на површину земље где је практично изгубљен. Свака коровска биљка има неку најосетљивију фазу када треба да се примени хербицид. Код дивљег сирка то је тренутак кад почиње да формира метлицу, затим код дивље купине када се формирају зелене бобице, код попонца је почетак цветања. Глифосат се може користити и за сузбијање једногодишњих корова, али је његова права сврха уништавање вишегодишњих тврдокорних корова. Уколико на парцели нема тих тврдокорних корова, онда је потребно да се глифосат примени пре него што корови формирају семе, јер ако дође до расипања семена нема никаквог ефекта. Након примене хербицида две до три недеље не би требало радити обраду земљишта да би хербицид одрадио своје, односно да би се спустио у подземне делове коровских биљака.

Полен амброзије – један од највећих алергена у природи

У јулу је почела да цвета амброзија, једна он најштетнијих коровских биљака како за човека, тако и за животиње. По речима наше саговорнице, амброзија  расте углавном на запуштеним земљиштима, поред путева, пруга, на насипима и запуштеним окућницама, али се јавља и у гајеним усевима. Она је карактеристична по томе што се веома брзо размножава, и уколико се на време не крене са њеним сузбијањем, може да изазове велике проблеме. Њен полен је један од  највећих алергена у природи који изазива алергијске реакције код човека, али и код животиња.

– Разлог брзом ширењу је тај што ова биљка образује  огроман број семенки, и то по неколико хиљада, а то семе задржава клијавост и до 40 година. Када се појави на неком месту и уколико се ништа не предузме, имаћемо огромну популацију у неком краћем периоду, а следеће године ће то бити знатан број биљака. Други разлог њеног брзог размножавања је то што она нема природног непријатеља јер је изузетно горка и не користе је животиње у исхрани. Штетна је дакле  као коровска биљка у гајеним усевима и засадима, а  други вид њене штетности је полен који је изузетно јак алерген и изазива алергије код све већег броја људи, па чак и домаћих и дивљих животиња. Поред тога, због распореда мушких и женских цветова и смањене могућности оплодње женских цветова, мушки цветови производе огромну количину полена, тако да се та количина полена по једној биљци мери и у милијардама зрна. Она почиње да ниче у априлу, а цвета у овом периоду и право време за њено сузбијање је управо сада пре стварања полена. Што се тиче сузбијања у гајеним усевима и засадима, ту није неки велики проблем јер се применом хербицида за сузбијање других широколисних корова сузбија и амброзија. Међутим, највећи проблем је то што се она јавља на непољопривредним земљиштаима, поред пруга, путева и тамо где је потребно да се сузбија механички. Тамо где су појединачне биљке, то се може одрадити чупањем, а тамо где је већа популација биљака може се уништити кошењем. Када се коси, водити рачуна да се покоси до саме земље да се не би  обнављале из бочних изданака. На непољопривредним површинама може се користити и примена хербицида на бази глифосата. Не треба претеривати са великим дозама. Довољан је стопроцентни раствор хербицида, с тим што овај хербицид не би требало ода се користи око стамбених и пословних објеката, дечијих вртића итд.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *