[rstr_selector]

Акција пешачења у знаку јубилеја Планинарског друштва „Каблар”

„Иако су Овчар и Каблар знатно посећеније и познатије дестинације, одлучили смо се да овом приликом откријемо све лепоте и занимљивости које красе планину Јелицу”

Планинарско друштво „Каблар” ове године обележава 73 године од оснивања. Тим поводом, у суботу 30. марта биће организована планинарска акција на Јелици, на којој ће поред чланова овог планинарског друштва учествовати сви заинтересовани грађани и планинари, не само из Чачка већ и других крајева Србије, каже Александар Бараћ председник друштва. Иако су Овчар и Каблар посећеније и познатије дестинације, одлучили смо се да овом приликом откријемо све лепоте и занимљивости које красе планину Јелицу, истиче саговорник и додаје да ће учесницима на располагању бити три стазе које су прилагођене свим генерацијама.

Отварање акције и полазак на стазу је у 9 сати из центра МЗ Јежевица код цркве у Јежевици. Ту ћемо се окупити, отворити манифестацију и кренути на пешачење. Понудили смо три варијанте кретања како би боравак у природи прилагодили свим генерацијама које ће нам се придружити и свима који имају различиту кондицију. Једна стаза подразумева пешачење у дужини од 14 километара, друга је од 8,5 до 9 километара, а трећа је препоручена предшколским установама и породицама са млађом децом. Она ће имати неких 6 километара без великих успона. Пешачење том трећом стазом такође креће у 9 сати, али до полазне тачке на Торлаку возилима, а одатле ће се пешачити до Црне стене. Повратак за све је на циљ у Јежевици, након чега ћемо наставити дружење уз традиционални ручак. На стазама ће бити присутни водичи и редари како би акција протекла у најбољем реду.

Јелица је предео који има изузетне терене за планинарење, нарочито за рекреативце, наводи саговорник и додаје да ће Планинарско друштво „Каблар” ове године извршити уређење и маркирање стаза на овој планини.

– Јелица је предиван природни амбијент, недовољно представљен јавности. С тим у вези, ове године имамо озбиљан пројекат у плану, а то је уређење планинарских стаза на Јелици, које ће бити маркиране планинарском сигнализацијом. Желимо да допунимо туристичку планинарску понуду јер Јелица има изузетне терене за рекреативно планинарење. Нема ту неких много захтевних етапа, а све су на свој начин занимљиве, посебно ако се има у виду да се у том делу налазе манастири Стјеник и Јежевица као бисери нашег краја.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *