[rstr_selector]

„Ako može gradonačelnik da duguje, mogu i ja“

Besparica među običnim “smrtnicima” mahom ne prolazi kao opravdanje za neizmirivanje duga prema državi i gradu. U suprotnom, slede tužbe, oduzimanje imovine, isključenja…

Sa druge strane oni koji bi, shodno i funkciji i prihodima, trebalo da daju dobar primer, godinama “zaboravljaju” da plate svoje račune.

Gordana Petković, predsednica Upravnog odbora čačanskog “Komunalca”, čije ime je dospelo u javnost nakon objavljivanja da tom istom preduzeću za neizmirene obaveze duguje više od 24 hiljade dinara, uputila je pismo Vojislavu Iliću, sa porukom da će ostavku na svoju funkciju podneti kada to uradi i prvi čovek Čačka.

Naime, Gordana Petković, koja nije plaćala račune i drugim gradskim preduzećima, iz medija je saznala da i gradonačelnik Ilić lokalnoj Poreskoj upravi za neizmirene obaveze duguje više od 160 hiljada dinara. Osnovni dug Ilića do kraja 2012. godine za neplaćeni porez iznosio je 103.854 dinara, dok ostatak od oko 59 hiljada dinara je kamata.

Predsednica Upravnog odbora “Komunalca” u pismu Iliću, objašnjava da ona račune nije plaćala jer je, kao i većina građana Srbije, u teškoj finansijskoj situaciji, a što može “u svakom trenutku da potkrepi dokazima”. Međutim, kaže Gordana Petković, ova situacija nikada nije ugrozila njene obaveze u Upravnom odboru:

“ Osećam odgovornost, ali ne i stid, jer pomenuto dugovanje nije posledica moje nemarnosti, niti bahatosti, već je rezultat opšteg stanja u državi i realnih životnih okolnosti koje trpi većina sunarodnika. Ipak, imajući u vidu medijsku pompu i pokušaj da se zloupotrebom moje situacije omalovaži ugled Srpske napredne stranke čiji sam član, odlučila sam da dam ostavku na mesto predsednice Upravnog odbora preduzeća JKP „Komunalac“. I to bih i učinila da novi sled događaja nije bacio novo svetlo na ovaj slučaj.“ – kaže Petkovićeva i objašnjava da je samo nekoliko dana posle toga iz medija saznala da i gradonačelnik Ilić, koji je doskorašnji direktor JP “Gradac”, duguje za porez više od 160 hiljada dinara.

“ Pošto celokupna javnost zna da ste imali direktorsku platu, a sada imate primanja gradonačelnika, nemam drugu mogućnost sem da zaključim da materijalna sredstva sasvim sigurno nisu bila razlog neplaćanja obaveza, i da je moguć razlog ovakvog postupka nemarnost, ideja da ste povlašćeni i nedodirljivi i da će Vaša pozicija ili rodbinska povezanost sa ljudima na visokim položajima podrazumevati da ste izuzeti iz građanskih „formalnosti“ kakva je plaćanje poreza. U vezi sa svim gore navedenim, obaveštavam Vas, gospodine gradonačelniče, da pristajem da sprovedem svoju odluku u vezi sa davanjem ostavke samo ukoliko i vi učinite isto, i time pokažete građanima da smo pred zakonom, obavezama i dužnostima svi u Srbiji jednaki, a u moralno-etičkom prnicipu poštovanja datih nam pozicija usaglašeni i isti.“– zakljujčuje predsednica UO “Komunalca” Gordana Petković, koja očekuje Ilićevu “odluku i odgovor”.

Gradonačelnik Ilić ranije je odbio da govori o svom dugu lokalnoj Poreskoj upravi, tako da je ostao javnosti dužan da kaže koliko dugo i zašto nije izmirivao račune. Kako smo nedavno objavili, Ilić je u novom izveštaju o imovini koji je dostavio Agenciji za borbu protiv korupcije naveo da od nepokretnosti i dalje ima dva kupljena stana, odnosno garsonjeru od 26 i dvoiposoban stan od 67 kvadrata. Osim četiri voćnjaka i 13 njiva, ima i poslovni prostor od 25 kvadrata. Za sve ovo Ilić je naveo da je nasledio. U starom izveštaju iz 2010. godine, Ilić je imao i kuću od 240 kvadrata, za koju je naveo da je nasledio, ali se ona u novom izveštaju, posle izbora za gradonačelnika, ne pojavljuje. Kao direktor JP “Gradac” Ilić je imao platu od oko 84 hiljade dinara, a kao gradonačelnik prima 96.504 dinara.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *