Aleksandar Radojević: Bojkot skupštinskih zasedanja je legitiman način demokratske borbe

Aleksandar Radojević: Bojkot skupštinskih zasedanja je legitiman način demokratske borbe

Odluka vladajuće većine da izbaci opoziciju iz skupštinskih radnih tela zbog bojkota zasedanja, suprotna je onome što se zove osnov demokratije, smatra dr Radojević; Nedavno usvojeni Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji dozvoljava lekarima da primaju poklone od pacijenata, ocenjuje kao sraman za zdravstvo

0

Grupa građana „Za napredniji Čačak“ održala je danas konferenciju za štampu na kojoj je bilo reči o odluci vladajuće većine da izbaci opozicione odbornike iz skupštinskih radnih tela. Aleksandar Radojević, predsednik ove Grupe građana, kaže da je lokalna vlast donela takvu odluku zbog toga što se opozicija odlučila za bojkot skupštinskih zasedanja i ističe da tako nešto do sada nije zabeleženo ni u jednom gradskom, a ni republičkom parlamentu.

– Bojkot skupštinskih zasedanja je legitiman način borbe za ostvarivanje demokratskih prava, a vladajuća većina je zbog toga posegla za tim da nas izbaci iz skupštinskih radnih tela, što je suprotno Poslovniku i Zakonu, kao i svemu onome što se zove osnov demokratije. To je potpuna sramota za one koji su na vlasti. Reč je o svim skupštinskim odborima, od Odbora za finansije, do banalnih odbora za davanje imena ulicama i komisija koje se bave najobičnijim poslovima. Odluku su doneli na prethodnoj sednici Skupštine. Ta tačka nije bila na dnevnom redu, dodatno su je ubacili na samoj sednici, zamenili su ono što su hteli da zamene, razišli se i pokazali da je to oličenje demokratije Srpske napredne stranke.

„Novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti na neki način stimuliše korupciju”

Na današnjoj konferenciji bilo je reči i o nedavno usvojenom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti koji predviđa da će zdravstveni radnici ubuduće smeti da prime od pacijenta poklon koji nije izražen u novcu ili hartijama od vrednosti, s tim da pojedinačna vrednost „iskazivanja zahvalnosti“ na ovaj način prelazi pet odsto prosečne plate, što je 2.726 dinara, odnosno 23 evra, a ukupna vrednost ne prelazi iznos jedne prosečne mesečne plate bez poreza i doprinosa u Republici Srbiji”, koja trenutno iznosi 54.521 dinar. Radojević smatra da je ovaj Zakon sramota za zdravstvo.

– Mnoge moje kolege i ja kao lekar smatramo to sramotom za zdravstvo i za profesiju kojom se bavimo, da se na bilo koji način ističemo drugačije od naših saradnika u bolnicama. To je poniženje i nedopustivo za jednu ozbiljnu državu u kojoj se propagira nulta tolerancija na korupciju. Vladajuća garnitura i poslanici vladajuće stranke donose Zakon koji razdvaja ljude po profesijama i koji na neki način stimuliše korupciju. Rekao sam javno da se odričem svih poklona koje bi neko doneo i ustupam ih poslanicima vladajuće stranke, ministrima u Vladi i direktorima tih ustanova, neka oni raspolažu sa tim stvarima i neka prave profit za svoje porodice. Nama su dovoljne plate kojima raspolažemo, jesu male, ali su naš izbor zbog humanog poziva, zaključuje Radojević.

POSTAVI ODGOVOR