Aleksandar Tanasković: čačansko tužilaštvo i sudstvo su zreli za lustraciju

Aleksandar Tanasković: čačansko tužilaštvo i sudstvo su zreli za lustraciju

„Ovo suđenje je politički motivisano, nezakonito i jednog dana će biti predmet osporavanja i predmet revizije. Uveren sam da građani Čačka shvataju u kakvom društvu i gradu žive“

0

U Osnovnom sudu u Čačku danas je održano prvo suđenje po tužbi Igora Tgrifunovića, predsednika Skupštine grada Čačka i Aleksandra Maksimovića, šefa Odborničke grupe Srpske napredne stranke, protiv Aleksandra Tanaskovića, predsednika Odborničke grupe Dveri. Tanasković kaže da je tužba protiv njega podignuta za navodno nasilničko ponašanje na jednom od skupštinskih zasedanja u julu prošle godine, i dodaje da je suđenje bilo zakazano za 11.00 sati, a da je dva sata pre toga policijska patrola dobila naredbu za njegovo privođenje.

– Zvaničan razlog tužbe je taj što sam poslao poljubac gospodinu Trifunoviću na jednom od noćnih zasedanja Skupštine, što su okarakterisali kao nasilničko ponašanje koje je omelo i ugrozilo javni red i mir u Čačku. To je zapravo nastavak političkog progona od strane vlasti prema meni i Odborničkoj grupi Dveri. Niti ovde postoji elemenata za podizanje krivične tužbe od strane javnog tužioca, niti je za tim uopšte bilo potrebe. Poseban kuriozitet je to što je današnje suđenje zakazano za 11.00 sati, a da je već u 9.00 sati patrola policije došla ispred moje kuće sa naredbom da me privedu. Prvo sam mislio da je u pitanju šala, da se nismo dobro razumeli, a i sami policajci su bili zbunjeni zašto mi je uopšte poslata naredba za privođenje, kada imam svu dokumentaciju da sam primio poziv i da je danas prvo suđenje. Nije bilo elemenata za pokretanje te naredbe. Da se nisam odazvao današnjem pozivu, onda bi bilo elemenata za privođenje. Sudija Darko Marković nije znao da mi objasni kako on to nije mogao da povuče naredbu, a na kraju je dao i svoj politički stav da se on ne plaši nikoga, da na njega niko ne može da utiče, da je osudio Velimira Ilića kada je bio najjači, iako ne znam kakve veze ima Ilić sa mnom i ovim procesom.

„Današnje suđenje je politički motivisano”

Tanasković kaže da Srpska napredna stranka ima nameru da Odborničku grupu Dveri odstrani sa čačanske političke scene i ističe da su sudstvo i tužilaštvo u Čačku zreli za lustraciju.

– Ovim putem poručujem vlasti da ih se ne plašimo, niti ovo što rade ima bilo kakvog značaja za naš rad. Sve što rade sada, platiće u budućnosti. Smatram da je čačansko sudstvo i tužilaštvo zrelo za jednu lustraciju. Podsetiću da je na mom prvom suđenju Ivana Kostić napredovala do pozicije javnog tužioca, a Vladan Filipović, postupajući sudija koji je prekršio sve odredbe poštenog suđenja, posle mesec ili dva promovisan je u sudiju Višeg suda. Prosto jedna čudna koincidencija. Hoću da kažem da su ti ljudi birani po njihovim moralnim kapacitetima i da su oni praktično ucenjeni ili im je nešto obećano. Šta je obećano gospodinu Darku Markoviću da bi on danas morao da šalje policiju da me privede bez ikakvog razloga, nije mi jasno, ali ću verovatno saznati u nekom narednom periodu. Njegovo ponašanje danas je bilo sve samo ne profesionalno. Ovo suđenje je politički motivisano, nezakonito i jednog dana će biti predmet osporavanja i predmet revizije. Uveren sam da građani Čačka shvataju u kakvom društvu i gradu žive. Danas se sudi meni, a sutra možda nekom drugom, kaže Tanasković.

POSTAVI ODGOVOR