Претрага
[rstr_selector]

Apel građanima: Ne palite vatru na otvorenom!

Letnji period sa ekstremno visokim temperaturama zabeleženim ovih dana u celoj zemlji, donosi opasnost od povećanog broja požara na otvorenom prostoru. Požarima takve vrste često doprinosi nepažnja građana, kaže Dragiša Broćić, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Čačku, koji iz tog razloga apeluje na sugrađane da izbegavaju paljenje vatre na otvorenom.

– Topli talas koji podrazumeva jako visoke temperature preko 35 stepeni i duži period bez padavina, drastično povećava opasnost od nastanka požara na otvorenom prostoru. Bez obzira da li se radi o livadama, šumama ili niskom rastinju, to su požari koji se u tim uslovima jako brzo šire zbog nedostatka vlage, što u zelenoj masi, što u zemljištu i naravno da se jako teško stavljaju pod kontrolu i da iziskuju veći broj ljudi, tehnike i vozila nego što je uobičajeno. Iz tog razloga apelujem na građane da u ovom periodu ne izvode radove koji podrazumevaju otvoreni plamen na otvorenom prostoru iz razloga što se i manji požari vrlo lako mogu pretvoriti u velike, kaže Broćić.

Izletišta potencijalna područja za požare

Od početka ovog toplotnog talasa u Moravičkom okrugu je bilo nekoliko manjih požara, ali Dragiša Broćić ne isključuje mogućnost da u narednom periodu može doći do većih požara, naročito u izletištima koja se najčešće nalaze u blizini velikih šuma.

– Prethodnih dana smo imali nekoliko manjih požara, ali na sreću nisu bile zahvaćene velike površine. Izletišta mogu biti jako problematična jer građani po pravilu biraju najlepše predele ovog regiona koji podrazumevaju velike šumske komplekse i to mogu biti potencijalno najopasniji događaji. Građani moraju znati da je već desetak godina u Srbiji zabranjeno bilo kakvo spaljivanje smeća, biljnih ostataka i bilo čega na otvorenom prostoru i da je to kažnjivo prema odredbama Zakona o zaštiti od požara.

Problem više istovremenih intervencija

Broćić naglašava da veliki problem za funkcionisanje  vatrogasno-spasilačkih jedinica veličine Odeljenja za vanredne situacije u Čačku, predstavljaju istovremene intervencije.
– Naša organizaciona jedinica ima 80 vatrogasaca za ceo Moravički okrug što znači da u jednoj smeni radi od 15 do 17 vatrogasaca za ceo region. Raspolažemo sa 27 vatrogasnih vozila, od čega je 10 za intervencije za požare na otvorenom prostoru i oko 50 naprtnjača za gašenje požara na nepristupačnim terenima. Nije retkost da su nam vatrogasci raspoređeni na jako velikom području u celom regionu i onda se ne može adekvatno odgovoriti na pojedine događaje. U nekom prethodnom periodu dešavalo se da u jednom danu imamo 27 intervencija što je u odnosu na dve ili tri, koliko ih imamo u proseku, zaista veliki broj i onda se dešava da gori u isto vreme po pet požara, a da ne postoji nijedan vatrogasac koji može biti upućen u to područje. I nije samo problem nedostatak vatrogasaca, već to što ljudi koji rade na gašenju požara nemaju adekvatnu opremu za to, ili ne znaju da je upotrebe na pravilan način, objasnio je Dragiša Broćić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести