[rstr_selector]

Apel voćarima da čuvaju pčelinjake

Zbog nesavesnosti pojedinih voćara koji svoje zasade prskaju bez prethodne najave pčelarima, svakog proleća strada na desetine pčelinjih društava. Voćari koji ne poštuju propise svake godine na pčelinjacima naprave veću štetu od bilo koje prirodne nepogode.

Pred nama je cvetanje kajsije, a uskoro i trešnje, višnje, šljive, dunje i ostalih voćaka pa se voćarima preporučuje naročit oprez prilikom zaštite hemijskim preparatima. Među voćarima vladaju mišljenja da pojedini hemijski preparati ne škode pčelama,pa do pomora pčela dolazi i zbog neprimenjivanja uputstava za korišćenje raznih drugih hemikalija i preparata.

Iako su pčelari opravdano ljuti na ovakve postupke voćara, poznato je da bez pčela i oprašivanja voća u fazi cvetanja, nema doborbiti ni za voćare. U kancelariji Centra za razvoj sela u Zablaću smatraju da zbog zakasnele vegetacije ovakvih pojava još uvek, na sreću, nema. Snežana Marković- Đurović, agronom, daje savet voćarima kako obaviti prskanje voća, a ne ugroziti pčelinju zajednicu:

{soundcloud}https://soundcloud.com/user439006033/sne-ana-markovi-urovi{/soundcloud}

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести

Kултура | Вести | Одабране вести

Изложба шешира у Галерији Етнолошког музеја

22.02.2024
Вести | Одабране вести

Данас почиње 45. Међународни сајам туризма

22.02.2024
Kултура | Вести | Одабране вести

Концерт Јелене Гавриловић у Чачку

22.02.2024