Apsurd: Čačak ima komisiju za seču stabala ali ne i za ozelenjavanje

Apsurd: Čačak ima komisiju za seču stabala ali ne i za ozelenjavanje

- Apsurdno je da mi u ovom trenutku imamo komisiju koja prema Zakonu o komunalnom redu ima zakonski okvir da uklanja stabla, ali sa druge strane na osnovu tog istog zakona nema zakonski osnov da brine o lečenju i sadnji novih stabala u gradu, kaže Violeta Marković, odbornica GG „Za napredniji Čačak”

0

Gradsko veće Čačka je na današnjoj sednici odbilo predlog da se formira komisija čiji bi zadatak bio izrada i sprovođenje strategije ozelenjavanja grada. Violeta Marković, odbornica Grupe građana „Za napredniji Čačak – dr Aleksandar Radojević“, kaže da je predlog odbijen sa obrazloženjem da nema zakonskog osnova da bi se takva komisija formirala, pa prema njenom mišljenju gradsko rukovodstvo ima različite kriterijume kada je reč o seči i sadnji stabala.

– Svi članovi Gradskog veća jednoglasno su odbacili naš predlog koji je bio reakcija na seču stabala u ulicama Kralja Petra Prvog i Veselina Milikića. Imali smo situaciju da su posečena i zdrava i bolesna stabla, i mišljenja smo da je krajnje vreme da o tome odlučuje neko ko je stručan. Isto tako, stručnjaci treba da odluče koju vrstu drveća treba saditi na zelenim površinama, da ne bismo kao sada imali situaciju da za 20 godina sečemo zdrava stabla zbog korena ili alergena. Apsurdno je da mi u ovom trenutku imamo komisiju koja prema Zakonu o komunalnom redu ima zakonski okvir da uklanja stabla, ali sa druge strane na osnovu tog istog zakona nema zakonski osnov da brine o lečenju i sadnji novih stabala u gradu, rekla je Violeta Marković.

Primer austrijske prestonice

Prema rečima Violete Marković, ona je jutros članovima Gradskog veća navela primer austrijske prestonice u kojoj je strategija ozelenjavanja javnih površina doneta 1984. godine, a danas je to grad sa najlepšim parkovima u svetu.

– Beč danas ima više od 50 odsto gradske površine pod parkovima i cvetnim alejama. Zahvaljujući strategiji ozelenjavanja koju tamo sprovode stručni ljudi, Beč je do danas dobio 64 hektara šuma. Zanimljivo je reći da Austrijanci tada nisu imali zakon, ali su za razliku od nas, imali dobru volju, objašnjava Markovićeva.

Sporna pitanja će se rešavati u okviru strategije zaštite životne sredine

Jedno od obrazloženja zašto je Gradsko veće odbilo predlog Grupe građana ‚‚Za napredniji Čačak – dr Aleksandar Radojević” je taj što je u toku izrada strategije zaštite životne sredine i da će u okviru nje biti rešena pitanja zaštite stabala i ozelenjavanja površina.

– Na sastanku Saveta za urbanizam, profesor Sveto Stamenković je dao predlog da se postojeća komisija, koja je nedavno dala mišljenje o seči stabala, proširi stručnim ljudima i odbornicima koji će moći da donose pravilnije odluke i koja bi bila prelazno rešenje dok se ne nađe drugi način da se grad ozbiljnije pozabavi ovim problemom. Usledio je sličan odgovor Gradske uprave da za to ne postoji zakonski okvir, navodi naša sagovornica. Ona očekuje da će se, iako je Gradsko veće odbilo ovaj predlog, on naći na dnevnom redu sednice Skupštine Grada koja je zakazana za sutra.

POSTAVI ODGOVOR