Arilje spremno za novu sezonu protivgradne zaštite

Arilje spremno za novu sezonu protivgradne zaštite

Isporučene protivgradne rakete za jedanaest stanica, početak sezone od sredine aprila

0

Opština Arilje je za ovu godinu iz budžeta izdvojila šest miliona za protivgradnu zaštitu, od čega četiri i po miliona za nabavku protivgradnih raketa, dok je ostatak novca namenjen plaćanju lokalnih protivgradnih strelaca. Već je raspisana javna nabavka, a firma ,,Poliester“ je isporučila sto trideset raketa. S obzirom da su trideset četiri rakete ranije dobijene od Radarskog centra, spremno dočekuju 15. april i početak protivgradne sezone, kaže Dragiša Terzić, predsednik Skupštine opštine Arilje.

– U toku prošle godine, zbog mnogo više gradobitnih dana, bili smo primorani da raspišemo još jednu javnu nabavku, kako bismo obezbedili veći broj raketa. Ovoga puta smo, imajući to u vidu, unapred obezbedili dovoljnu količinu za svih jedanaest protivgradnih stanica. Podneli smo zahtev za otvaranje još jedne, u selu Kruščica za koje je Hidrometeorološki zavod procenio da se nalazi na problematičnoj teritoriji, objašnjava Terzić.

Inače, na protivgradnoj zaštiti su angažovana dvadeset dva strelca – dva po svakoj stanici. Pored novčane nadoknade, od države dobijaju plaćen radni odnos za šestomesečni period u kome dejstvuje protivgradna zaštita, od 15. aprila do 15. oktobra. Same rakete ne mogu da propadnu, neiskorišćeni deo se prenosi u sledeću godinu, tako da iz opštine smatraju kako je reč o dobroj investiciji.

POSTAVI ODGOVOR