Претрага
[rstr_selector]

Auto-otpadi bez kontrole

Većina auto-otpada u čačanskom kraju predstavlja potencijalni izvor zaraze naročito u letnjem periodu.

Otpadi su najčešći prizor koji se uočava pored magistralnog puta na relaciji od Preljine do Mrčajevaca. Na prvi pogled većina tih otpada liči na deponiju.

Olupine, gume, delovi motora mogu se videti na sve strane. Zemljište, na kome se nalaze ove prodavnice auto-delova na otvorenom, natopljeno je prerađenim uljem i kiselinom iz akumulatora.

Prema rečima jednog od zaposlenih na čačanskom placu rashodovanih polovnjaka, kada havarisan automobil stigne, sa njega se skida bukvalno i najmanji deo koji može naći put do kupca. Svaki šraf, ventil ili svećica peru se u nafti ili sredstvima za zaštitu od korozije. Na pitanje gde prosipaju te hemikalije, ogdovorio je da posla ima preko glave i da se o tome i ne razmišlja previše.

Slična situacija je i sa sadržajima koji iz slupanog automobila parkiranog na placu izlaze iz motora, rashladnih sistema ili akumulatora.

Koliki je nemar u ovoj oblasti najbolje svedoči podatak da se auto otpad na čačanskoj teritoriji može otvoriti na bilo kom mestu, ne vodeći računa o tome da li je u blizini neki objekat od kulturnog značaja, da li estetski remeti ambijent u kome se nalazi, kao i to da li su oni u blizini izvorišta ili rečnih korita, kakvih je slučajeva najviše.

Prema evidenciji čačanskih inspektora za zaštitu životne sredine na terenu koji oni pokrivaju ima dvadesetak auto-otpada koji se kontrolišu isključivo na aerozagađenje. Republički inspektori su zaduženi za inspekcijski nadzor u ovoj oblasti.

Načelnik Gradske inspekcijske uprave, Stojan Vojinović, ne spori sve prethodno navedene pojave, ali kaže da njegovi inspektori nemaju ovlašćenje da kontrolišu auto-otpade osim po prijavi, kojih kako on tvrdi, nije bilo.

– Što se auto-otpada tiče, oni su u nadležnosti republičke inspekcije. U nadležnosti lokalne, inspekcije za zaštiru životne sredine je samo neopasan otpad i oni u toj oblasti kontrolišu samo auto gume, nalažu im da te materije moraju predati nekom reciklažnom centru, kako na tim mestima ne bi pravili probleme u smislu da ih pale i slično. Inspektori kažu da otpada ima oko 20, ali da se taj broj svakodnevno menja.

Inače lokalni inspektori nisu imali žalbi građana – izjavio je Vojinović i dodao da oni postupaju samo izuzetno po zahtevu resornog ministarstva ili republičkog inspektora.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *