Azil u Milićevcima radi punom parom, pasa lutalica sve više

Azil u Milićevcima radi punom parom, pasa lutalica sve više

Kapacitet azila za nezbrinute životinje u Milićevcima je 100 pasa, međutim, trenutno ih je 148 jer su velike potrebe grada za uklanjanjem tih pasa sa ulica

0

Sredinom prošle godine u Milićevcima je otvoren azil za nezbrinute životinje i od tada je na području Čačka i okolnih sela zbrinuto oko 1.200 pasa koji su u prihvatilištu dobili određeni veterinarski tretman, a potom su vraćeni na lokacije gde su pronađeni.

Aleksandar Maksimović, rukovodilac radne jedinice Zoohigijena čačanskog „Komunalca“, kaže da se u azilu trenutno nalazi više pasa nego što je to kapacitetom azila predviđeno.

– Ove godine sterilisana su 343 psa, koji su potom vraćeni na stanište. Naš kapacitet u prihvatilištu u Milićevcima je 100 pasa, međutim, mi ih trenutno imamo 148 jer su velike potrebe grada za uklanjanjem tih pasa sa ulica. Čim budemo odradili sterilizaciju i veterinarske tretmane, oni će ponovo biti vraćeni na teren. Praktično se ne vidi da se smanjuje broj pasa, takva je zakonska regulativa, takozvani sistem „uhvati pa pusti”. To je jedini način humanog zbrinjavanja pasa lutalica, odnosno rešavanja njihovog problema, kaže naš sagovornik.

Nesavesnim vlasnicima pasa sledi novčana kazna

Zakon obavezuje sve vlasnike pasa da svoje pse jednom godišnje vakcinišu protiv besnila, da ih dva puta čiste od crevnih parazita i da svaki pas posle prve vakcine protiv besnila dobije čip. Aleksandar Maksimović kaže da čak 70 odsto vlasnika u Čačku nije čipovalo svoje pse, niti ih redovno vakcinišu protiv besnila.

– Imamo sreću što se na našem području besnilo ne javlja često, tako da taj problem nemamo, ali to nije razlog da se ne ispoštuje zakonska obaveza. Kada bi ljudi čipovali svoje pse, mi bi lakše dolazili do vlasnika i naplatili im kazne zbog nesavesnog držanja pasa. Nesavesno držanje se ne odnosi samo na one koji napuštaju svoje pse, već i na one koji ih puštaju iz dvorišta da se slobodno kreću gradom, što nije dozvoljeno. To su stvari koje sankcioniše komunalna policija, mi nismo zaduženi za to. Kada uhvatimo vlasničkog psa, imamo cenovnik po kome naplatimo njegovo hvatanje 1.500 dinara, 200 dinara je uvođenje u evidenciju, 100 dinara je razvrstavanje, a svaki dan boravka u prihvatilištu, dok se vlasnik ne pojavi, plaća se 200 dinara, kaže naš sagovornik.

POSTAVI ODGOVOR