[rstr_selector]
Фото: Планинарски савез Србије

Балканско првенство у планинарској оријентацији од 29. септембра на Златибору

Балканско првенство у планинарској оријентацији, које се одржава од 29. септембра до 1. октобра, окупиће репрезентације пет балканских држава. Такмичари ће имати прилику да покажу вештине у сналажењу и оријентацији у природи у ноћној и дневној трци, које ће бити одржане на подручју Торника, најавио је Андреј Ивошев, председник Организационог одбора Балканског првенства  и спортски директор Планинарског савеза Србије:

– Планинарска оријентација је дисциплина планинарства у сналажењу у природи уз помоћ карте и компаса, на непознатом терену. Овог викенда на Златибору ће се окупити пет држава Балкана и такмичење ће бити одржано из два дела. Први део је ноћна трка која ће бити одржана у петак и други део дневна трка која се одржава у суботу, на подручју врха Торник на Златибору. Старт ноћне трке је у 20.30 часова. Учесници треба да по мраку, на непознатом терену, пронађу контролне тачке које се налазе у околини Старта и да на најбржи начин дођу до циља. Циљ је да се све контролне тачке пронађу како би добили максималан број бодова. Осим практичног дела, у суботу ће се одржати и теоретски део у коме ће се решавати тестови из планинарства. Тестови се састоје из општих питања о планинарству, питања из прве помоћи, везивања чворова, опасности на планини, итд. Лимит за ноћну трку је пет сати, након тога сутрадан имамо старт дневне трке у 10 сати, где ће лимит бити нешто дужи.

Учесници ће се такмичити у четири старосне категорије, а о њиховој безбедности бринуће припадници Горске службе спасавања Србије.

– Такмичари ће бити подељени у четири старосне категорије: пионири, јуниори, сениори и ветерани. Бодује се свака категорија посебно, а на крају се проглашава и победник у генералном пласману, односно држава која је најбоља у планинарској оријентацији. О безбедности учесника ће бринути Горска служба спасавања Србије, тако да смо покривени и у том делу.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести