Претрага
[rstr_selector]

Bespravna seča šuma sve prisutnija

Bespravna seča šuma u Moravičkom okrugu, sa približavanjem zime, postaje sve učestalija pojava, međutim pustošenje državnih kao i privatnih šuma, nikada nije bilo izraženo kao ove godine.

U šumama kojima gazduje Šumska uprava u Čačku doznačeno je i planski odsečeno oko 10.000 kubika ogrevnog drveta i drvne građe, a još toliko u privatnim posedima, međutim ove sezone na meti šumokradica su se našle desetine hektara šuma koje su posečene bez ikakvog plana i dozvole.

Dragan Belošević, šef Šumske uprave u Čačku, kaže da se od ukupnog broja krivičnih i prekršajnih prijava podnetih za bespravnu seču, polovina odnosi na potpuno uništavanje šuma.

– Bespravna seča je prisutna u većem obimu nego ranijih godina, a verujem da je osnovni razlog opšta loša ekonomska situacija, pa pojedinci pribegavaju takvim radnjama kako bi sebi obezbedili određena finansijska sredstva. Pritom se ne vodi računa o šteti koja se nanosi neplanskom sečom šuma, odnosno, krčenjem šuma. Ove sezone imamo oko 70 prijava za bespravne seče, a od tog broja polovina su takozvane „čistre seče“, odnosno klasično krčenje šuma iza kojih ostaje golet i pustoš. Ovakve pojave se redovno sankcionišu u saradnji sa službama Ministarstva pravde, policije i šumarske inspekcije – kaže Dragan Belošević.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести