[rstr_selector]
Foto: Dženarika Info

Bez prečistača otpadnih voda, nema ni kanalizacije

Problem sa odvođenjem otpadnih voda u Viljuši postoji već godinama unazad, a poslednja šansa da se ova mesna zajednica priključi na neku kanalizacionu mrežu propuštena je pre više od deset godina kada je, iz nekog razloga, na tim projektima preskočena, objašnjava Slobodan Bodić, predsednik Saveta ove Mesne zajednice.

Kako se projektovanje kanalizacione mreže u Viljuši sada privodi kraju, a očekuje se i raspisivanje javnog poziva za izradu Plana detaljne regulacije, meštani bi uskoro mogli da računaju na to da su ovaj infrastrukturni prioritet rešili.

Izgradnju kanalizacije usporavaju zakonski propisi

– Ide to sve u nekom dobrom pravcu za sada. Nažalost, izgubili smo šansu kada je samo Viljuša preskočena 2007. godine i to je bila poslednja šansa kada smo mogli da se priključimo na neku drugu kanalizacionu mrežu, recimo Trnavu. Ali preskočeni smo tada, a sada nam se sve obija o glavu. Jer uvedena su pravila, zakoni i propisi i mi ne možemo mimo njih i zato to sve ide malo sporije. Privodi se kraju projektovanje za kanalizacionu mrežu za mesne zajednice Viljuša i Baluga Trnavska i uskoro treba da se raspiše javni poziv, odnosno tender za izradu Plana detaljne regulacije, gde ćemo na jednom delu teritorije u Baluzi Trnavskoj ili u Vapi odrediti zemljište na kome će biti postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, odnosno prečistač za vodu koja će ići u tu stanicu, objašnjava Slobodan Bodić.

Otpadne vode se bez prečišćavanja ispuštaju u Moravu

Iako je jasno da otpadne vode moraju proći kroz postrojenje za prečišćavanje pre ulivanja u Moravu, to niko ne poštuje, kaže Bodić, ali kako navodi, za izgradnju kanalizacije u Viljuši to je osnovni uslov.

– Prostim rečima, svi su kanalizacionu mrežu pustili u Moravu. Nama to ne dozvoljavaju, jer je propisano da to tako više ne može. Svi znamo da životna sredina ne sme da se ugrožava, ali samo Viljuši i Baluzi Trnavskoj to nije dozvoljeno da urade, a svima ostalima je to dozvoljeno. Jednostavno nam ne daju uliv bez prečistača, odnosno mini-postrojenja za prečišćavanje. Prvo mora da se odredi lokacija gde će se postaviti prečistač, pa da se gradi kanalizacija i onda nema puštanja te kanalizacije dok se ne završi mreža i dok se ne završi prečistač, odnosno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, kaže Bodić.

Postoji nekoliko lokacija za buduće postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, a na jednoj od njih bi kolektor moglo da iskoristi nekoliko mesnih zajednica, navodi predsednik Saveta Mesne zajednice Viljuša.

– Imamo dve-tri lokacije u Baluzi Trnavskoj i jednu lokaciju u Vapi, s tim što bi tu kolektor iskoristili i mesna zajednica Vapa i deo Ježevice, odnosno i oni bi mogli da naprave uliv u taj prečistač.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести