[rstr_selector]
Foto: Pixabay

Boban Bjelić izvodi „Balkanske svite“ pred čačanskom publikom

U čačanskom Domu kulture večeras će sa početkom u 20 časova biti održan koncert Bobana Bjelića, Čačanina koji živi i radi u Beogradu kao profesor na Akademiji lepih umetnosti. On će pred čačanskom publikom izvesti solistički koncert pod nazivom „Balkanske svite“, a evo i kako je došao na ideju da bude autor jednog ovakvog projekta.
– Ideja ovog projekta je potekla pre više godina dok sam svirao na jednom festivalu u Francuskoj. Tu sam prvi put izveo jednu kompoziciju koju sam komponovao na balkanske teme, a zvala se Varijacija na makedonsku temu. Posle uspešnog nastupa i dobre kritike publike, počeo sam da se bavim komponovanjem muzike za koncertnu solo harmoniku koristeći drevne napeve, odnosno naše skriveno folklorno muzičko blago koje je gotovo i ovde zaboravljeno. Počeo sam da koristim teme ili delove tema koje su mi odgovarale. Nazvao sam to „Balkanske svite“, a svite predstavljaju skup različitih stavova koji imaju istu tematiku. To su sve drevni napevi sa prostora bivše Jugoslavije, odnosno prostora gde su nekada živeli Srbi i taj se prostor nekada zvao čak i Stara Srbija. Sada su tu neke druge države, tu su makedonski napevi sa Šar-planine, srpski napevi sa Kosova, srpski napevi iz južne Srbije, napevi iz Bosne, a sada je tu i Crna Gora zastupljena. To su uglavnom starije pesme koje su pevali naši preci, naše prababe, čukun babe, ili su samo segmetni obrađeni u jednom modernističkom duhu. Znači spoj prastarih vremena i novih savremenih tehnika, to je otprilike ideja tog projekta. Ja koristim tu drevnost daleku prošlost, daleke običaje koji su me uvek inspirisali još iz vremena naših dedova, čukundedova, to staro vreme ali u jedinstvu sa najsavremenijim tehnikama. Ko večeras bude na koncertu čuće mnogo savremene muzike i savremenog zvuka za harmoniku.
Većinu tih napeva niko neće ni prepoznati jer to su pesme koje su davno zaboravljene ili delovi pesama, ali svaki slušalac osetiće duh prošlosti koji će ga na nešto podsetiti. Možda prepoznaju par pesama, kao što je obrada pesme „Gusta mi magla“, ali to je često tako sakriveno i preobučeno da se neće prepoznati ni poznata pesma.
Koncert počinje u 20 časova, a ulaz je besplatan.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *