[rstr_selector]

Bogat program Letnjih dana kulture u Čačku

Tokom ovog i narednog meseca Čačani ljubitelji književnosti, slikarstva, pesme, igre i glume će moći da prate programe petnaestih po redu Letnjih dani kulture, čiji je organizator Gradska  bilblioteka “Vladislav Petković Dis”.

Bogdan Trifunović, bibliotekar i predsednik Odbora Letnjih dana kulture, kaže da je pred nama leto sa bogatim kulturnim sadržajima jer će posetioci na različitim lokacijama kroz 29 programa moći da posete 62 kulturna događaja.

 – Već danas građani Čačka kao i posetioci našeg grada, mogu da prisustvuju jednom od programa, tačnije koncertu Aleksandra Popovića i njegovih saradnika koji će se u 18h održati na Gradskom trgu, i to je praktično jedan od prvih programa kojima ovogodišnji Letnji dani kulture i počinju. Pozivam sve koji su u mogućnosti i koji imaju vremena da prisutvuju tom lepom koncertu, koji se ujedno i održava u okviru velikog festivala “Srbija na točkovima” kojim se  promoviše kulturni i turistički potencijal ovog dela Srbije na globalnom nivou.

Ovaj program podrazumeva četiri koncerta i kuriozitet je da će on otvoriti ovogodišnje Letnje dane kulture, ali ga i zatvoriti 29. avgusta, tako da smo i mi iz Organizacionog odbora Letnjih dana kulture, raspodelili ravnomerno ova 62 dešavanja da ih ima za svačiji ukus i svačije slobodno vreme. Programi će se održavati i u kasnim večernjim časovima i u poslepodnevnim, sve zavisi od karaktera programa, vremena i mesta njegovog dešavanja. Da napomenem da se Letnji dani kulure ove godine dešavaju na najrazličitijim lokacijama, uključujući i sam grad Čačak ali i okolinu, imamo programe kao što je veoma lepa kaligrafska radionica Božidara  Plazinića u Ovčar Banji, imamo programe kulturno-umetničkog društva u Mrčajevcima, ali imamo i novinu, gostovanje festivala Karusel u Prislonici, u julu mesecu…Sledeće nedelje, 9. jula ćemo imati program, “Veče ex yu rock poezije” i jedno lepo podsećanje na vreme kada je jugoslovenski rok bio na svom vrhuncu. Osim muzike, posetici će na ovom događaju moći da čuju i mnoge detalje iz istorije roka, kao i poeziju koja je pretočena u velike hitove domaće rok scene – kaže Bogdan Trifunović.

On dodaje da se veliki deo ovogodišnjih kulturnih dešavanja odnosi na Festival ambijentalne i etno muzike “Karusel” koji će i ove godine imati najveći broj kulrutnih događaja na otvorenom.

– Jedan značajan segment ovogodišnjih letnjih dana kulture čine dešavanja tokom festivala Karusel koji počinje 10. jula i traje do 13. avgusta. Takođe, i za najmlađe imamo sada već tradicionalne radionice koje organizuju Narodni muzej i gradska biblioteka. Jedna od novina ove godine je da imamo značajniji broj dešavanja na brdu Ljubiću, kod spomenika Tanasku Rajiću, kao i kod novoizgrađene crkve Svetog Kneza Lazara. Na ovim lokacijama biće održano više dešavanja, što je pozitivan pomak u pomeranju kulturnog težišta sa centra na druge delove grada – kazao je Trifunović.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *