Претрага
[rstr_selector]
Фото: Народни музеј Чачак

Богдановићев Спомен-парк борбе и победе тема данашњег скупа у Народном музеју у Чачку

Делфина Рајић: „Саопштењима и дискусијом ћемо обезбедити место и улогу чачанског меморијала у стваралачком опусу Богдана Богдановића и свеукупној српској послератној меморијалној култури.

Данас ће у Народом музеју у Чачку бити одржан Стручно-научни скуп под називом „Спомен парк у Чачку – историја, новија истраживања и заштита”. Овим скупом ће бити затворена изложба „Вечито”, која је организована поводом обележавања сто година од рођења архитекте Богдана Богдановића, великана југословенске и српске архитектуре, али и педесетогодишњице идејног решења Спомен-парка борбе и победе, каже Делфина Рајић, директорка Народног музеја Чачак.

– Време је да сумирамо утиске и то кроз Стручно-научни скуп посвећен Спомен-парку борбе и победе. Циљеви овог скупа су валоризација чачанског меморијала, преглед и систематизација историјске грађе, упознавање са хронологијом његовог настанка и изградње која је овом изложбом коначно расветљена, као и допринос обезбеђивању његове што хитније правне заштите. Такође, саопштењима и дискусијом обезбедићемо место и улогу чачанског меморијала у стваралачком опусу Богдана Богдановића и свеукупној српској послератној меморијалној култури, истакла је директорка чачанског Музеја.

На скупу ће учествовати Братислав Јевтовић, који ће говорити о културолошком аспекту, др Милош Тимотијевић на тему социјално-историјског аспекта, затим архитекта Момир Радишић који ће дати кратак осврт на сарадњу са Богданом Богдановићем током пројектовања и извођења Спомен-парка. Новија истраживања ће представити историчар уметности Максимилијан Дорословачки, а архитекта Горан Кужић и историчар Марија Ђоровић говориће о аспектима заштите и ревитализације.

Један од пратећих програма изложбе „Вечито”, била је Дечја недеља у оквиру које су организоване креативне радионице и ликовни конкурс за ученике основних школа из Чачка. По речима директорке Музеја, ђаци су били видно инспирисани Богдановићевим стваралачким опусом, а њихови најбољи радови настали током Дечје недеље данас ће бити награђени.

– Данас затварамо Дечју недељу која је била организована као део богатог пратећег програма. Њене плодове представљају ликовни радови ученика основних школа ,,Вук Караџић” и ,,Др Драгиша Мишовић”, који су нам својим радовима заиста даровали уметнички квалитет боја и облика без премца.

Дечји ликовни конкурс је трајао од 15. до 22. марта и био је праћен креативним радионицама на којима су деца сазнавала основе Богдановићеве комплексне симболике.

– У дечјој свести је остало уписано зашто је важно чувати споменике и историјску баштину. И како се понашати у парку, градском односно руралном амбијенту када се сусретнемо са споменичким делом. Одгонетали смо асоцијативне загонетке са Богдановићевих меморијала и комичне поруке које су на њима остављене. Интересовање које су деца показала и снага њиховог пробуђеног света доказали су се и на ликовним радовима које ће публика имати прилику да види. На тај начин смо доказали и да је Богдан Богдановић, као уметник најбогатије маште у целом српском неимарству, управо по томе најближи деци. Није случајно што су својевремено деца била и помагачи у изради и постављању неколицине Богдановићевих меморијала”, закључила је Делфина Рајић.

Програм скупа

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *