Претрага
[rstr_selector]

Boško Obradović: Čačak dalje propada zahvaljujući republičkom i lokalnom budžetu

Budžet grada Čačka za narednu godinu i pre usvajanja ima dva velika hendikepa prouzrokovana delovanjem Vlade Republike Srbije, rekao je predsednik pokreta Dveri i odbornik Boško Obradović.
–  Pre svega, Zakonom o finansiranju lokalnih samouprava koji je nedavno usvojen u Republičkoj skupštini, iznova se uzimaju pare sa lokala. Tako će Čačak biti oštećen za 50 miliona dinara koliko će republička vlast uzeti a pitanje je da li će nam i koliko uopšte vratiti. U usvojenom republičkom budžetu za 2017. godinu Čačak dobija 3 puta manje sredstava nego, recimo, Kraljevo i očito je da vodeći funkcioneri Srpske napredne stranke na lokalnom nivou nisu uspeli da se nametnu vrhu vlasti u Republici i nisu uspeli da za Čačak obezbede dovoljna transferna sredstva koja bi se vratila u naš budžet tako da slobodno mogu da kažem da je lokalni budžet grada Čačka ozbiljno oštećen zbog republičkog  koji je uzeo naše pare ostvarene kao zarade na nivou grada, rekao je Boško Obradović.

I Dveri traže smenu Jolovića

Srpski pokret Dveri je pokrenuo inicijativu za smenu načelnika Moravičkog upravnog okruga, Slobodana Jolovića. Predsednik pokreta, Boško Obradović, kaže da je glavni razlog za ovaj potez to što Jolović smatra da Čačak ne zaslužuje više transfernih sredstava iz Republike.
– Smatramo da je skandalozno da gospodin Jolović govori o Čačku kao gradu koji ne zaslužuje veća transferna sredstava iz Republike. Takođe smatramo da je skandalozno i što se gradonačelnik Milun Todorović nije oglasio dovoljno, jer je Čačak očigledno poslednji na listi prioriteta Srpske napredne stranke. Za pet godina vladavine Sprske napredne stranke u Čačak nije došla nijedna investicija, sada nam odizumaju 50 miliona dinara naših para, dok Kraljevu i drugim naprednjačkim gradovima daju po nekoliko puta više transfernih sredstava iz republičkog budžeta. Sve to govori o jednom ozbiljnom ponižavanju grada Čačka od strane Srpske napredne stranke. Jolović je zapravo samo vrh jedne takve priče o ponižavanju našeg grada i zaista ne znam odakle mu pravo da on komentariše da Čačak ne treba da dobije veća sredstva i da treba da bude i dalje ovako ponižen od republičke vlasti, kaže Obradović.

Kritike i na račun republičkog budžeta

Uzimajući u obzir, između ostalog, to što je još na snazi Privremeni zakon o načinu isplate plata i penzija, predsednik Srpskog pokreta Dveri i narodni poslanik, Boško Obradović, ocenjuje da budžet Srbije za 2017. godinu predstavlja nastavak pljačke građana.
– Usvojeni budžet za 2017. godinu predstavlja nastavak politike pljačke građana Srbije od strane Srpske napredne stranke jer i dalje važi nekada nazvani privremeni Zakon o načinu isplate plata i penzija po kome su građani opljačkani za 10% svojih plata i penzija. Očito da su uštede u budžetu Republike ostvarene na smanjenju plata i penzija, na povećanju poreza akciza i taksi. Nastavlja se zavisnost naše države od MMF-a, nastavljaju se pogubne subvencije stranim firmama i vidimo da Vlada nema nikakvo rešenje koje ozbiljno podržava rad domaće privrede i poljoprivrede i koje zapravo radi u interesu građana Srbije, naših domaćih banaka koje bi trebalo da daju povoljne kreditne linije našoj domaćoj privredi. Sve u svemu, to je samo nastavak pogrešne politike Srpske napredne stranke u prethodnih 5 godina koja očito štedi na našim građanima, a nije sposobna da dodatno oporezuje strane banke da tajkunima naplati višemilionska dugovanja za porez ili da ograniči delovanje stranih firmi koje dolaze na naše tržište i bukvalno ubijaju konkurenciju domaćeg proizvođača. Zato je osnovna kritika Dveri iz tog ugla ekonomskog patriotizma jer smatramo da je danas svuda u svetu aktuelna tema kako zaštititi domaći ekonomski interes, zaključuje Boško Obradović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *