[rstr_selector]

Браћа Глишићи у војној историји Србије

Делфина Рајић: „Предавање доноси доста нових детаља из живота ових успешних Чачана у официрском мундиру, који до сада нису били познати научној и широј јавности”

У Галерији Народног музеја у Чачку вечерас са почетком у 19 часова биће одржано предавање под називом „Браћа Глишићи у војној историји Србије”. На предавању ће бити речи односима између војске и политике у Краљевини Србији, у које су кроз учешће у Мајском преврату била укључена и браћа Глишић, каже Делфина Рајић директор Народног музеја у Чачку. Она истиче да ће присутнима бити предочени и нови детаљи, који до сада нису били познати научној и широј јавности, из живота ова три брата, Чачана, учесника ослободилачких ратова Србије.

– Кроз портрете Александра, Душана и Милутина Глишића, официра Војске Краљевине Србије који су одиграли истакнуту улогу у ослободилачким ратовима од 1912. до 1918. године, у предавању ће бити речи о генерацији српских официра која је на својим плећима изнела те ратове, као и о успешној изградњи српске војне организације, селекцији и обуци српског кадра која им је претходила. Посебан акценат ће бити стављен и на односе војске и политике у Краљевини Србији у које су кроз учешће у Мајском преврату 1903. године и блиске везе са водећим људима из организације „Уједињење или смрт”, односно Црна рука, била укључена и браћа Глишић. Предавање доноси доста нових детаља из живота ових успешних Чачана у официрском мундиру, који до сада нису били познати научној и широј јавности. О овој теми ће говорити пуковник, проф. др Далибор Денда.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *