Претрага
[rstr_selector]

Bujični potoci ponovo oštetili malinjake, puteve i mostove u Ivanjici

 

Zbog štete nastale usled obilnih kiša koje su početkom ove nedelje zadesile i ivanjički kraj, u ovoj opštini su formirane komisije koje na terenu utvrđuju štetu nastalu na objektima, usevima i putnoj infrastrukturi.

Budislav Vukašinović, načelnik Štaba za vanredne situacije opštine Ivanjica, kaže da su ekipe na terenu i otklanjaju posledice nevremena, dodajući da je elementarna nepogoda i ovoga puta najviše štete nanela mostovima i putevima uz priobalje reka.

– Nastale štete se još uvek evidentiraju, a posebno su prisutne pored reke Moravice i to od Ivanjice prema Prilikama. Voda je nosila sve pred sobom i na bujičnim potocima, pa su štete dosta velike i na lokalnim i nekategorisanim putevima na teritoriji čitave opštine. Gotovo na svim seoskim putevima koji su stradali pre dve godine, ponovo imamo oštećenih mostova. Štab za vanredne situacije je jutros izdao i naređenje opštinskim javnim preduzećima i svim drugim službama, da se krene sa otklanjanjem posledica poplava. Takođe, preduzeće se i preventivne mere u vidu pročišćavanja kanala i propusta, kako bi što spremnije dočekali kiše koje su najavljene za naredni period. Angažovaće sve raspoložive snage i sredstva da bi se omogućilo ljudima da dođu do svojih kuća, da se raščiste zatrpani putevi, da se urade i novi kanali da bi se odvela voda. Takođe, Štab je formirao komisiju koja će obići poljoprivredna zemljišta radi pravljenja zapisnika i procene šteta, kaže  Vukašinović, ističući da su u Štabu za vanredne situacije opštine Ivanjica uvedena dežurstva, a za slučaj potrebne pomoći, građanima je neprestano dostupan broj telefona 032/662- 690.

Vukašinović je izjavio da je veliki broj raspoloživih mašina ivanjičkih javnih preduzeća na terenu i radi na sanaciji posledica od poplava, ali da još uvek postoje putevi koji nisu prohodni.

– U funkciji nije put uz Darijevića reku, kao i put prema Beloj Crkvi, jer na njima ima oštećenja kolovoza, mostova i osulina. Ekipe su od jutros na terenu i sve se čini da se ti putni pravci osposobe. Apelujemo na građane da se malo strpe, mašine su na terenu, ali ne mogu do svih stići istog trenutka, kaže Vukašinović.

Na današnjem sastanku Štaba za vanredne situacije opštine Ivanjica je doneta odluka upućena Domu zdravlja, da njihove ekipe Hitne pomoći pre polaska na intervenciju, najpre kontaktiraju kizni štab, kako bi dobili informaciju da li je put ka pacijentu prohodan.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *