Претрага
[rstr_selector]
Foto: Bciklistički klub Borac

Čačak sutra domaćin Prvenstva Srbije u biciklizmu u brdskoj i uličnoj vožnji

U Čačku će sutra biti održano Prvenstvo Srbije u biciklizmu u disciplinama brdska i kriterijumska (ulična) vožnja, u organizaciji Biciklističkog kluba Borac i Biciklističkog saveza Srbije. Po rečima Dragana Dostanića, sportskog direktora Borca, prvih pet takmičara iz obe trke, kao i najbolji takmičari iz trke za Kup Srbije koji je održan u Čačku u aprilu, dobiće posebnu Nagradu Čačka u svakoj uzrasnoj kategoriji.

– Biciklistički klub Borac već tradicionalno organizuje Prvenstvo Srbije u brdskoj i kriterijumskoj vožnji. Kao organizatori, ovu vrstu prvenstva organizujemo već sedmu ili osmu godinu zaredom. To je prvenstvo koje se organizuje u dva dela. Prvi deo se odvija pre podne, u pitanju je brdska trka i to samo na stazi gde se vozi uzbrdo. Ova trka će se voziti od Beljine, Pridvoričkim putem do prevoja na vrhu Jelice, u dužini od 1,3 kilometara. To je trka za juniore i seniore. Ostale uzrasne kategorije voziće nešto kraće staze, a startovi će im biti raspoređeni duž uspona. Tu nastupaju sve uzrasne kategorije – od poletaraca koji imaju manje od 11 godina, do veterana koji imaju preko 60 godina. Očekujemo učešće više od 200 biciklista iz cele Srbije, kaže sportski direktor Borca.

Popodnevni program počinje u 15.00 časova kada se vozi ulična trka

– To je prvenstvo u kriterijumskoj odnosno uličnoj vožnji, a zove se kriterijumska vožnja iz razloga što se sakupljaju bodovi u određenim bodovnim krugovima. U zavisnosti od broja krugova, sudije odrede koji su to krugovi u kojima se sakupljaju bodovi. Onaj kod odveze broj svih predviđenih krugova i sakupi najviše bodova, taj je pobednik. Iz ove dve trke koje se boduju za Prvenstvo Srbije, Biciklistički klub Borac ima svoje posebno bodovanje gde prvih pet takmičara nose određeni broj bodova, i sa trkom koja je održana u aprilu za Kup Srbije na stazi u Ježevici, zajedno se boduje za Nagradu Čačka. To su neke posebne nagrade koje Biciklistički klub Borac sa svojim donatorima i sa Gradom Čačkom obezbeđuje za posebno nagrađivanje, objašnjava Dostanić.

Vremenski uslovi ne utiču mnogo na biciklističke trke

 – Biciklističke trke se održavaju u svim vremenskim uslovima – i kad je kiša pa čak i kad je sneg. Ako baš dođe do elementarnih nepogoda, pravi se pauza, pa se takmičenje nastavlja kad uslovi dozvole. Nadamo se da će vremenske prilike sutra biti takve da će takmičenje moći regularno da se održi, kaže Dragan Dostanić.

Zbog održavanja Prvenstva Srbije u biciklizmu, sutra će od 10.30 do 12.00 časova biti obustavljen saobraćaj na lokalnom putu od Beljine kroz Pridvoricu do vrha Jelice, a gradske saobraćajnice u najužem centru grada biće zatvorene za vozila i pešake u periodu od 15.00 do 19.00 časova.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести