[rstr_selector]

Чачак сутра обележава 108. годишњицу смрти Надежде Петровић

„На традицији њеног уметничког и животног дела, од 1960. организује се Меморијал Надежде Петровић, бијенална изложба актуелне ликовне праксе коју организује  Уметничка галерија „Надежда Петровић” у Чачку.”

У години када је Чачак прва национална Престоница културе, обележавају се два велика јубилеја – 150 година од рођења и 108. година од смрти Надежде Петровић. Рођена је у Чачку 11. октобра 1873. године, а преминула 3. априла 1915. у Ваљевској болници.

Тим поводом, у понедељак 3. априла, у Чачку ће бити организовано одавање почасти најзначајнијој српској сликарки, хероини Балканских ратова и Првог светског рата. Била је један од оснивача и први секретар Добротворног друштва „Коло српских сестара”, а остаће упамћена и као пионирка ратне фотографије међу женама на Балкану.

На традицији њеног уметничког и животног дела, од 1960. организује се Меморијал Надежде Петровић, бијенална изложба актуелне ликовне праксе коју организује  Уметничка галерија „Надежда Петровић“ у Чачку.

У понедељак ће у Цркви Вазнесења Господњег у Чачку у 11 сати бити служен парастос, а полагање венаца и одавање почасти испред споменика Надежди Петровић заказано је за 11.30.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести