Čačak: Veća šteta u poljoprivredi od majskog grada nego od poplava u...

Čačak: Veća šteta u poljoprivredi od majskog grada nego od poplava u prethodnim godinama

Komisija je obišla celu teritoriju Čačka i procenila štetu na 527 hektara poljoprivrednog zemljišta, najviše su stradale voćarske kulture, a najteže su pogođeni Miokovci, Prijevor i Milićevci

0

Procena štete u poljoprivredi u čačanskom kraju, koju je krajem maja nanelo nevreme praćeno jakim gradom, završena je. Komisija je, sledeći 286 prijava, obišla celu teritoriju Čačka, procenila prijavljenu štetu na 527 hektara poljoprivrednog zemljišta i izašla sa finansijskom procenom od 493 miliona dinara. Najteže su pogođene voćarske kulture u 19 čačanskih sela u kojima je povodom nevremena proglašena vanredna situacija, kaže Bojan Gavrilović, predsednik Komisije za procenu štete u poljoprivredi.

Najviše stradale kajsija, trešnja i jabuka

– To su Atenica, Viljuša, Gornja Gorevnica, Lipnica, Loznica, Pakovraće, Trnava, Prijevor, Milićevci, Miokovci, Trbušani, Riđage, Jezdina, Vranići, Vidova, Banjica, Vrnčani, Rakova i Preljina. Štete su uglavnom pričinjene voćarskim kulturama, a najteže su pogođeni Miokovci, Prijevor i Milićevci. U Miokovcima je 135 domaćinstava prijavilo štetu na ukupnoj površini od 277 hektara i njena vrednost je oko 300 miliona dinara. Uglavnom se radilo o kajsiji, trešnji, jabuci, višnji ali i ostalim voćnim vrstama.

Gavrilović objašnjava da se ova šteta smatra većom od one koju su nanele poplave prethodnih godina.

– Štete su veoma velike, jer su nanete takozvanim skupim kulturama. Poplave 2014. i 2016. godine takođe su nanele veliku štetu ali kulturama koje su znatno jeftinije, kao što su kukuruz i lucerka, i u pogledu troškova održavanja ali i u pogledu zarade poljoprivrednih proizvođača.

PODELI

POSTAVI ODGOVOR