Čačak: Večeras počinju Svetosavske svečanosti

Čačak: Večeras počinju Svetosavske svečanosti

Obiman i sadržajan program, kao i sve aktivnosti koje se sprovode povodom obeležavanja praznika Svetog Save, u tesnoj su vezi sa duhovnim životom, tradicijom i izvornom kulturom našeg naroda

0

Večeras u 19 časova, svečanim otvaranjem u čačanskom Domu kulture, počinju šeste po redu Svetosavske svečanosti koje se organizuju u čast velikom srpskom prosvetitelju. U programu učestvuju sve škole na teritoriji Grada Čačka, a po prvi put ove godine učešće uzima i Muzička škola. Obiman i sadržajan program, kao i sve aktivnosti koje se sprovode povodom obeležavanja praznika Svetog Save, u tesnoj su vezi sa duhovnim životom, tradicijom i izvornom kulturom našeg naroda, objašnjava Snežana Ašanin, kustos čačanskog Narodnog muzeja.

– U Čačku se već tradicionalno organizuju Svetosavske svečanosti. Organizator je OŠ „Ratko Mitrović“, pokrovitelj je Grad Čačak. Krenulo se pre šest godina i vezano je za Svetog Savu, praznik koji se slavi 27. januara kada sve škole slave našeg velikog duhovnog vođu i prosvetitelja. Do sada su se tim povodom organizovale razne radionice vezane za duhovni život, tradiciju i izvornu kulturu. Iz godine u godinu program je bivao sve obimniji i sadržajniji a u njemu sada ne učestvuju samo đaci Osnovne škole „Ratko Mitrović“ već i svih osnovnih škola na teritoriji Grada Čačka. Ove godine se uključuje Muzička škola i sve srednje škole. Ranijih godina, pred sam praznik Svetog Save organizovale su se razne radionice – za tkanje, vez, makrame, odnosno razne aktivnosti koje su u tesnoj vezi sa narodnom tradicijom. Tako će biti i ove godine. Prošle godine smo organizovali guslarsku radionicu. Želeli smo da pevanje uz gusle popularizujemo kod mladih jer smo svedoci da mladi ne shvataju dovoljno značaj sami gusala a svet ih je priznao i stavio na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa. Moramo više raditi sa mladima baš na podizanju svesti o značaju kulturnog nasleđa. Ovde je reč ne samo o izvornom pevanju već i o epskoj poeziji, o rodoljubivim pesmama koje su svojevrsni časovi istorije jer govore o veoma značajnim događajima iz srpske istorije. A te pesme su živi svedoci događaja na našem prostoru.

Sveobuhvatan i opsežan program Svetosavskih svečanosti ove godine se organizuje u okviru programa Doma kulture i traje do 26. januara.

– Program počinje večeras, otvaranjem Svetosavskih svečanosti u Domu kulture u 19 časova. Od 15-26. januara na programu je izložba slikarke Irine Selujanove iz Sank Peterburga. Zatim 17. januara u Muzičkoj školi od 19 časova održava se koncert „Srbija se rodi“, a 22. januara od 19 časova u parohijskom domu naše crkve Svetog Vaznesenja Gospodnjeg organizovaće se duhovna tribina koja je od velikog značaja za današnju mladu populaciju. Ona nosi naziv „Depresija i pravoslavlje“, a predavač je jerej Aleksandar Jevtić. Od 23-25. januara od 10 do 18 časova, po prvi put se organizuje Svetosavski sajam pravoslavnog izdavaštva.  To je jedna veoma lepa ideja da se predstave knjige i sve ono što je napisano, dakle pisana reč, u vezi sa pravoslavljem odnosno Srpskom pravoslavnom crkvom. Ovaj sajam će se organizovati u Domu kulture, svečano otvaranje je 23. januara u 17 časova. U okviru Sajma predstavljaće se i organizovati razne radionice, kao što će biti i guslarska radionica gde će deca sa svojim učiteljem izvoditi razne pesme pevajući uz gusle. Koncert hora „Radost“ iz Jelisavetskog manastira iz Minska biće organizovan 23. januara sa početkom u 18 časova u Domu kulture. Sledećeg dana, sa početkom u 19 časova u Regionalnom centru organizuje se tribina „Vaspitanje u tradiciji“ a predavač je Jovan Honda.

Za sve ove aktivnosti ulaz je slobodan, napominje Snežana Ašanin.

– Jako je važno da je uključena veoma široka javnost, obrazovne ustanove, kulturne ustanove, ljudi dobre volje koji žele da ovaj praznik učine lepim i svečanim. Sam Sveti Sava je širio izvornost, kulturu i duhovnost, te i ova manifestacija ima takav karakter. Ulaz je slobodan, pa bi lepo bilo da naši Čačani dođu i pogledaju šta smo sve pripremili u čast Svetom Savi.

POSTAVI ODGOVOR