Претрага
[rstr_selector]

Čačanski Arhiv obeležava 70 godina rada

Međuopštinski istorijski arhiv u Čačku ove godine obeležava 70 godina rada. Osnovan je 1948. godine, kada se našao među 16 Arhivskih središta u Srbiji. U to vreme pokrivao je ljubićko – trnavski, dragačevski, takovski, žički, ljiški, studenički i moravički srez.

Lela Pavlović, direktorka Arhiva, kaže da je obeležavanje ovog značajnog jubileja počelo promocijom Izvornika 31 i 32, a do kraja godine Čačani će imati priliku da posete različite izložbe i promocije koje Arhiv organizuje povodom 70 godina rada.

Program aktivnosti

– U aprilu ćemo organizovati izložbu o Nedeljku Gizdoviću, profesoru čačanske Gimnazije i veoma zanimljivom čoveku, a takođe smo u planu da pozovemo naše sugrađane da poklone Arhivu pisanu zaostavštinu, neka dokumenta ili fotografije predaka koje će biti sačuvane za sledeće generacije. Nakon toga, proslavu jubileja nastavićemo izdavanjem knjiga čije je štampanje već pri kraju, to su „Izginuli ratnici od 1912. do 1918. godine” i „Dnevnik Milisava Arsovića”, učitelja koji je prošao albansku golgotu. Krajem godine, održaćemo i izložbu povodom naučnog skupa, na kojoj će biti prikazana sva dešavanja nakon rata, odnosno nakon 1918. godine, a koja se odnose na mirovne pregovore. Izložićemo i naša arhivska dokumenta o Prvom svetskom ratu i na taj način ćemo zaokružiti prvi deo našeg projekta „Vek stradanja”, kaže direktorka Arhiva.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести

Вести | Одабране вести

Сајам вина на Градској плажи у Чачку

12.07.2024
Kултура | Вести | Одабране вести

Конкурс Културног центра Чачак за излагање у 2025. години

10.07.2024
Kултура | Вести | Одабране вести

Међународни Врњачки карневал до 14. јула у Врњачкој бањи

08.07.2024