Čačanski planinari sutra obilaze negotinski kraj

Čačanski planinari sutra obilaze negotinski kraj

Planirana pešačka tura je oko 10 kilometara i namenjena je svim katergorijama planinara

0
Foto: PD "Kablar"

Planinarsko društvo „Kablar“ ovog vikenda organizuje pešačku turu u negotinskom kraju kao nastavak svojih aktivnosti. To je prva aktivnost u ciklusu posle pauze, pa se zato počinje laganim tempom, objašnjava Aleksandar Barać, predsednik PD „Kablar“.
– Planinari pokušavaju da nastave sa svojim aktivnostima u skladu sa merama koje to dozvoljavaju. Ovog vikenda, tačnije u subotu 20. juna, planiramo pešačku turu u Negotinu i posetu Rajačkim i Rogljevačkim pivnicama koje su karakteristične za taj kraj. Pešačka tura će biti oko 10 kilometara, jedna prijatna šetnja koja je namenjena svim katergorijama planinara. Za sada je to prva akcija u ovom ciklusu posle pauze koju smo imali, zato i krećemo sa laganim akcijama i nadamo se da će se ljudi postepeno vraćati planinarenju. Od kada smo se vratili u neki normalan tempo života i rada, prve akcije smo sprovodili u neposrednom okruženju. Bili smo na Ovčaru, Kablaru, Orovici, Debeloj Gori, posetili smo i Ježevac i Rudnik. Prošle nedelje smo bili na Bobiji, planini iznad Ljubovije na granici sa Republikom Srpskom. Tamo smo osvojili vrh Torničke Bobije odakle se pruža predivan pogled. Svi koji su sa nama krenuli bili su prezadovoljni. To je jedna od prvih akcija koja je okupila više od 40 učesnika. Planirali smo da tog dana posetimo i Jablanik ali smo, očarani pogledom sa Bobije gde smo se duže zadržali, Jablanik ostavili za neki drugi put. Sledećeg vikenda, u subotu 27. juna, imamo akciju na Tari a 4. jula smo planirali posetu Svrljigu i svrljiškim planinama.

Razonoda za sve, prilagođena različitim fizičkim kondicijama

Na planinarenje svako može da pođe bez obzira na to da li je član Planinarskog društva „Kablar“, navodi Barać i ističe da je najvažnije prethodno se upoznati sa osnovnim pravilima pre odlaska u planinu.
– Ono što je prva stvar koju savetujemo onima koji imaju želju da se bave planinarenjem, je da svakako to treba da probaju imajući u vidu činjenicu da postoje akcije različitih kategorija koje su prilagođene fizičkoj kondiciji svakog od nas. Najvažnije je upoznavanje sa načinom kako mi to radimo i osnovnim pravilima koje svako treba da zna pre odlaska u planinu. U tim prvim kontaktima upućujemo ih na uputstva koja mogu da pronađu na sajtu našeg društva gde postoji sažeta priča o osnovnim rizicima sa kojima se treba upoznati pre nego što se krene u planinu. Za početak je važno imati udobnu obuću koja omogućava lagano kretanje po prirodi, a sve ostalo se može vremenom nabaviti. Niko ne mora da se opterećuje da na planinarenje mora da krene sa kompletnom planinarskom opremom, makar ne prvi put.

POSTAVI ODGOVOR