Претрага
[rstr_selector]

Čačanski privrednici u komisiji za ocenu praktičnog znanja maturanata Ekonomske škole

Maturanti srednjih stručnih škola u Srbiji danas polažu teorijski deo matuskog ispita iz oblasti ekonomije, prava, administracije, trgovine, turizma i ugostiteljstva.

Prema rečima Vladana Nicovića, direktora čačanske Ekonomske škole, 120 maturanata iz ove obrazovne ustanove danas će polagati teorijski ispit, dok će provera praktičnog znanja biti održana za dva do tri dana.

– Maturanti naše škole danas će raditi teorijski test iz stručnih predmeta, a u naredna dva do tri dana biće održana provera praktičnih znanja. Pored dva profesora iz škole, angažovali smo ljude iz sveta privrede koji su dobili saglasnost od Zavoda za unapređivanje obrazovanja da budu deo Komisije koja će se baviti proverom praktičnih znanja, kaže Nicović.

On dodaje da će maturski ispit biti završen do 13. juna, a da će se svečana dodela diploma održati 16. juna u Domu kulture, sa početkom u 10 sati.

Za potrebe privrede uvode se novi profili

Juče je održan još jedan sastanak Nacionalnog prosvetnog saveta na kojem je bilo reči o usvajanju planova i programa pojedinih zanimanja, kaže Nicović, koji je i član ovog Saveta.

– Na ovoj sednici smo usvojili plan i program za profil tehničar za preradu nafte i gasa, kao i za profil tehničar za digitalnu grafiku. Već decenijama se ne školuje kadar koji bi se bavio preradom nafte i gasa, međutim, na zahtev NIS-a će najverovatnije Tehnička škola iz Pančeva uvesti ovaj smer. Takođe smo usvojili program za naše predškolce, kao i standarde rada vaspitača, a sve to u cilju da se poboljša rad predškolskih ustanova, kaže Nicović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *