Čačanski voćari izneli svoje zahteve gradonačelniku

Čačanski voćari izneli svoje zahteve gradonačelniku

Sastanak je održan u ponedeljak 15. jula, a voćari su izneli svoje zahteve u pet tačaka

0
Foto: Dzenarika Info

Ovogodišnja proizvodnja i otkup kajsije praćeni su velikim problemima. Prestanak otkupa u jeku berbe, pad otkupne cene, uz to i nevreme sa gradom koji je desetkovao plodove ovog voća u čačanskom kraju,  uticali su na to da predstavnici pet čačanskih sela – Miokovaca, Prijevora, Gornje Gorevnice, Milićevaca i Rakove, zatraže sastanak sa gradonačelnikom, koji je održan juče, i na kome su voćari izneli svoje zahteve u pet tačaka.

– Prvi zahtev je da se isplati šteta utvrđena od strane Komisije grada, koja je usvojena za 2018. i koja treba da bude usvojena za 2019. godinu usled grada i vremenskih nepogoda. Drugi i treći zahtev su da se porezi na imovinu i objekte kao i doprinosi za penzijsko osiguranje za stanovnike 19 sela umanje za 80% za 2018. i 2019. godinu. Zahtevali smo da se formira radni tim za izgradnju skladišnih kapaciteta i kapaciteta za preradu kako ne bi došli u situaciju da nemamo kome da plasiramo svoje proizvode. Takođe, tražimo odgovor grada Čačka i direktora Turističke organizacije Čačak zašto nije organizovana manifestacija „Dani srpske kajsije” planirana za 13. i 14. jul, navodi Zoran Jelić, član Upravnog odbora Udruženja „Miokovačka kajsija”.

Samo u Miokovcima šteta 300 miliona dinara

Voćari su svesni da grad Čačak ne može da im isplati štetu, ali se nadaju da će dobiti pomoć u iznosu štete posredovanjem gradonačelnika kod ministra poljoprivrede. Što se tiče drugog i trećeg zahteva, gradonačelnik je dao obećanje da će to biti refundirano iz budžeta grada, ali je po svim računicama isplata tog novca nerealna. Zbog toga se insistira na nadoknadi štete koja samo u Miokovcima iznosi 300 miliona, a u svih 19 mesnih zajednica 620 miliona dinara.

Organizacija manifestacije „Dani srpske kajsije preneta na TO Čačak

Za razliku od prethodnih godina, ove godine nije održana tradicionalna manifestacija „Dani srpske kajsije”, prvi put posle 10 godina. Autori manifestacije su pravo organizacije preneli na Turističku organizaciju Čačak.

– Direktor Turističke organizacije je rekao da on sa tim nema ništa i da je predsednik Organizacionog odbora pravio privatnu manifestaciju. Smatramo da je to nedopustivo i da nadležni organi treba da ispitaju ovu situaciju, kaže Jelić.

POSTAVI ODGOVOR