Čačku na raspolaganju oko 300 protivgradnih raketa

Čačku na raspolaganju oko 300 protivgradnih raketa

Nije planirana nabavka dodatne opreme za protivgradne strelce jer su prošle godine dobili svu potrebnu opremu poput baterijskih lampi i sprejeva protiv stršljenova koje su tražili, a ove godine im sleduje pomoć za gorivo

1

Protivgradne stanice u Čačku trenutno raspolažu sa po 11 raketa, kaže Vladimir Gojgić, načelnik Gradske uprave za lokalni ekonomski razvoj. Republički Hidrometeorološki zavod Srbije je za Čačak ove godine opredelio 260 protivgradnih raketa koje su već raspoređene po stanicama, a Grad je opredelio sredstva za nabavku dodatnog broja raketa. Gojgić kaže da zbog vanrednog stanja, protivgradni strelci nisu bili u mogućnosti da obave potrebne lekarske preglede na osnovu kojih mogu da potpišu ugovore za obavljanje tog posla, ali stav Republičkog hidrometeorološkog zavoda je da će oni, u slučaju potrebe, moći da dejstvuju.
– Grad Čačak ima 26 protivgradnih stanica i 52 protivgradna strelca. Od prošle godine nam je ostalo 38 raketa, tako da trenutno imamo 298, što je oko 11 raketa po stanici. Iz Gradskog budžeta za ovu godinu predviđeno je 4 miliona dinara za nabavku dodatnih, tako da ćemo kupiti još oko 110 do 115 raketa, i onda bi trebalo da svaka protivgradna stanica ima po 15 raketa u ovoj godini.

Iako još uvek nisu potipisali ugovore protivgradni strelci će dejstvovati ukoliko bude potrebno

Protivgradni strelci, zbog vanrednog stanja još uvek nisu obavili neophodne lekarske preglede jer nije bilo uslova za to, kaže Gojgić i dodaje da je planirano da to urade kada se budu stekli uslovi, po okončanju vanrednog stanja.
– Po pravilima i ugovoru prvo bi morali obave lekarski pregled pada zaključe ugovor sa Republičkim hidrometeorološkim zavodom. S obzirom na to da nisu obavili preglede, protivgradni strelci nemaju još uvek zaključene ugovore, a protivgradna sezona je počela 15. aprila. Međutim, stav Republičkog hidrometeorološkog zavoda je da oni mogu da dejstvuju I bez obavljenih pregleda, jer niko nije mogao da predvidi da će se ove godine dogoditi ova situacija koja ih je u tome sprečila, objasnio je Gojgić.

Po njegovim rečima, ove godine protivgradni strelci kao pomoć dobijaju samo gorivo za odlazak i povratak sa protivgradnih stanica.
– Ove godine nije planirana nabavka dodatne opreme za protivgradne strelce jer su oni prošle godine dobili svu potrebnu opremu poput baterijskih lampi, sprejeva protiv stršljenova koje su tražili. Jedino će dobiti pomoć za nabavku goriva jer imaju troškove zbog odlazaka na protivgradne stanice koje su obično udaljene od njihovih domaćinstava, tako da im se pokrivaju ti troškovi iz gradskog budžeta kada treba da dejstvuju ili da obuđu stanicu, rekao je Vladimir Gojgić.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR