[rstr_selector]
Foto: MZ Viljuša

Crkva u Viljuši dobija svoj konačni izgled

U Viljuši je pre tri godine počela izgradnja crkve na mestu gde je pre više od 200 godina postojao hram posvećen Svetom proroku Jeliseju, a koji je srušen u vreme Hadži-Prodanove bune 1814. godine. Od tog kamena je napravljen bunar koji i danas postoji i koji je poznat kao Zaimov bunar, po Zaim-agi koji je naredio da se prvobitni hram sruši.

Složni meštani u zajedničkom poduhvatu
Foto: MZ Viljuša

Ideja da se na tom mestu izgradi nova crkva postojala je dugi niz godina, ali su određeni imovinsko-pravni problemi kočili početak radova. Nakon njihovog rešavanja, udruženi meštani Viljuše, uz pomoć meštana sela Banjica, do danas su završili najveći deo ovog projekta, kaže Slobodan Bodić, predsednik Saveta Mesne zajednice VIljuša. Glavni projekat je urađen uz konsultaciju sa  kraljevačkim Zavodom za zaštitu spomenika, koji je naložio da crkva mora imati svoj nekadašnji izgled.

– Kao složna mesna zajednica i Savet mesne zajednice, odlučili smo sa svojim meštanima, i okolnim meštanima, a moram da pomenem posebno selo Banjicu, da krenemo u izgradnju te crkve. Do sada je crkva sagrađena i okrovljena i urađena je stolarija na crkvi. Ovih dana završavamo pregovore o malterisanju unutar crkve i do kraja godine, a možda već i do kraja sledećeg meseca, završavamo radove na izgradnji zvonika.

Završetak faze grubih radova očekuje se naredne godine
Foto: MZ Viljuša

– Sa oslikavanjem crkve krenuće se tek iduće godine, ne pre toga. I završetak faze grubih radova očekuje se tada. Tako da se nadam da ćemo i to rešiti vrlo brzo. Moram posebno da pohvalim meštane sela Viljuše i sela Banjice koji već pet-šest godina aktivno učestvuju u organizaciji seoske slave Sveti prorok Jelisej. Slava traje već vekovima, a slavi se 27. juna i to je ujedno i slava naše Mesne zajednice. Svako učestvuje na neki način, a slavu slave meštani sela Viljuše, Banjice i okolnih sela, rekao je Bodić.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести